Numărul de pensionari în raionul Căușeni, în creștere

Numărul de pensionari în raionul Căușeni, în creștere

1240 de persoane din raionul Căușeni au ieșit la pensie pe parcursul anului 2020. Sunt cifrele oferite de Casa Teritorială de Asigurări Socială (CTAS), care afirmă că în anul trecut 348 de cetățeni au primit diferite alocații, dintre care 335 au beneficiat de alocații sociale, iar 23 – de cele lunare.

În același timp, informează postul de televiziune studio-L, 33 de locuitori ai acestui raion au primit îndemnizații în cazul decesului unuia dintre soți, iar un cetățean a beneficiat de 3300 de lei îndemnizație pentru infectarea cu Covid-19.
Potrivit șefului CTAS Căușeni, Victor Bodeanu, la data de 4 ianuarie a demarat procedura de recalculare a pensiei pentru cetățenii care au activat până în anul 1999 și au lucrat mai mult de șapte ani după ieșirea la pensie. Depunerea actelor pentru recalculare s-a făcut atât la sediul CTAS, cât și online.
Pe parcursul anului precedent, 9984 de cetățeni din raionul Căușeni au beneficiat de îndemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă. Vorbim aici de cei care au prezentat certificate de boală, concediile medicale fiind achitate din partea statului.
Totodată, 340 de cetățeni au avut parte de îndemnizații de maternitate, 1353 de oameni au beneficiat de îndemnizații pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de doi și de trei ani, iar 35 de tătici s-au bucurat de îndemnizații de paternitate.
Datele oficiale arată că, actualmente, 157 de mii din cei 693 de mii de pensionari din Republica Moldova continuă să activeze. Vă reamintim că în anul 2020 au fost realizate două etape de reexaminare a pensiilor: la 1 ianuarie și la 1 iulie. Astfel, 3142 de pensionari au beneficiat din ianuarie de o majorare a pensiei în medie cu 2005 lei. Cuantumul mediu al pensiei pentru limita de vârstă pentru această categorie constituie 4044 de lei. Din 1 iulie, a fost recalculată pensia altor peste 19 mii de pensionari încadrați în câmpul muncii. Mărimea medie a pensiei după reexaminare a constituit 5522 de lei sau cu 2853 de lei mai mare.
La ora actuală, conform datelor statistice deținute de Casa Teritorială de Asigurări Sociale, în raionul Căușeni există peste 17 mii de pensionari.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed