ADIO, IOVU BIVOL

ADIO, IOVU BIVOL

La începutul săptămânii curente, dupa o luptă indelungată cu virusul Covid-19, la nici 73 de ani împliniți, s-a stins din viață

IOVU BIVOL,

semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, deputat în primul Parlament al țării noastre, fost președinte al raionului Cimișlia în perioada anilor 2003-2007 și 2018- 2019.
În actualele zile de mare tristețe, Consiliul Raional Cimislia exprimă sincere condolențe familiei și rudelor defunctului, fiind alături de toți cei îndurerați de această nemărginită pierdere umană.
Iovu Bivol s-a născut la 3 iulie 1948, în satul Lipoveni, raionul Cimișlia, intr-o familie de oameni muncitori, având-i ca părinți pe Aftenia și Diomid Bivol.
Din 1966 până in 1968 își face srviciul militar în contingentul din Cehoslovacia al Armatei Sovietice.
În 1971 devine student la Institutul Agricol din Chișinău, facultatea Agronomie.
Din 1975 până în 1980 activează în calitate de agronom în gospodaria agricolă din satul natal Lipoveni.
În 1980 este numit în funcția de director al gospodariei agricole din localitatea Mereni, raionul Cimișlia, iar din iulie 1987 – în cea de presdinte al gospodăriei agricole din satul Iurevca, în componența căreia intra și comunitatea Porumbrei ale aceluiași raion.
În 1990 devine deputat al primului Parlament al Republicii Moldova (ales de populația a șapte sate din raionul Cimislia – Iurevca, Porumbrei, Gradiște, Sagaidac, Valea Perjei, Topala și Mihailovca).
În același an, oamenii îi acordă vot de încredere la postul de președinte al gospodăriei agricole din satul natal Lipoveni.
În 2003, în urma alegerilor locale, obține mandatul de președinte al raionului Cimișlia pe care îl deține până în 2007, iar în 2018 este ales, pentru a doua oară, în calitate de președinte al raionului Cimișlia, până în 2019.
Iovu Bivol a fost decorat cu distincția supremă a țării noastre -“Ordinul Republicii”, dar și cu ordinul “Gloria Muncii”. A purtat, cu destoinicie, titlul “Cetățean de Onoare al raionului Cimișlia”.
În prefața la cartea “Cel mai iubit din Lipoveni”, regretatul Iovu Bivol menționa că trăieșete într-o țară cu oameni buni la suflet, mărinimoși și harnici. “Iubesc la nebunie viața, scria el, iar pulsul din mine mă îndeamnă să făuresc și în continuare…”.
Din păcate, după aceasta i-a mai fost dat să se afle printre noi doar 13 ani. Dar viața unui om nu se apreciază după anii trăiți, ci după faptele săvârșite.

Iovu Bivol a fost un Om cu literă mare. Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în lumea celor drepți.

You May Have Missed