Pe gheața subțire poți ajunge sub apă…

Pe gheața subțire poți ajunge sub apă…

Salvatorii avertizează populația despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Secția Situații Excepționale Cantemir atenționează populația, îndeosebi pescarii, minorii, despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii aerului și formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, a râurilor și iazurilor din țară.

Din fericire, pe parcursul lunii ianuarie curent, în localitățile raionului nostru nu au fost înregistrate cazuri de prăbușire sub gheață a persoanelor. Cu toate acestea, vă îndemnăm să evitați pescuitul la copcă sau mersul pe gheața bazinelor acvatice, întrucât grosimea acesteia nu depășește 8 -10 cm.
Țineți minte: pentru ca aflarea pe gheața lacurilor, a râurilor să nu prezinte pericol, temperatura aerului trebuie să înregistreze valori negative mai multe zile consecutiv. Oscilarea temperaturii duce la formarea podului de gheață, însă acesta nu este rigid și prezintă pericol pentru oamenii care aleg să meargă, să patineze sau să pescuiască pe râuri și lacuri.
În plus, se recomandă accesul pe gheață numai pe timpul zilei, în prezența adulților. Părinții, persoanele adulte trebuie să acorde o atenție sporită copiilor, minorilor, să nu-i lase fără supraveghere pe gheață. Persoanele care au în grijă copii sunt rugate să-i monitorizeze strict și să nu le permită jocul în preajma bazinelor acvatice. Este important ca în orice situație să nu intrați în panică, ci să chemați în ajutor pe cei din apropiere.
În caz de situații de risc, oamenii pot solicita ajutor apelând Serviciul 112.

Roman CIPELEAGA,
șeful SSE Cantemir

You May Have Missed