Legea care conferă statut special limbii ruse în Republica Moldova, declarată neconstituțională

Legea care conferă statut special limbii ruse în Republica Moldova, declarată neconstituțională

Legea care conferă un statut special limbii ruse în Republica Moldova a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituţională de la Chişinău. Legea fusese adoptată în luna decembrie a anului trecut și a stârnit controverse în țara vecină.

Judecătorii Curții ocnstituționale au adoptat hotărârea după mai multe ore de deliberări, cu o opinie separată.

„Hotărărea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a subliniat Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale, citată de Ziarul de Gardă.

„În Republica Molodova conţinutul unei asemenea legi constituie o chestiune sensibilă. Curtea Constituţională este în afara dezbaterilor politice. Subliniez că orice hotărâre a Curţii Constituţionale trebuie analizată prin prisma argumentelor pe care le oferă: fără ură şi părtinire”, a menţionat preşedinta Curţii într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea deciziei.

În analiza sesizărilor depuse, Curtea Constituţională s-a raportat la art. 13 din Constituţia Republicii Moldova, a precizat ea.

„Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Domnica Manole, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77, 87 % din populaţia Republicii Moldova a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9, 39% limba rusă.

Conform datelor recensământului de atunci, 4,08 % din populaţie a declarat că vorbeşte limba găgăuză; 3,82% – limba ucraineană; 1,48% – limba bulgară.

Limba rusă – „limbă de comunicare interetnică”

Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat în a doua lectură, cu votul a 55 de deputaţi, într-o sesiune desfăşurată de parlament în cursul nopţii de 15 spre 16 decembrie. Mai exact, proiectul a fost susţinut de deputaţii Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi deputaţii platformei „Pentru Moldova”, din care face parte şi Partidul Şor.

Potrivit proiectului de lege aprobat, Republica Moldova trebuie să asigure condiţiile necesare pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică” în Republica Moldova. În această calitate, limba rusă urmează să fie folosită pe teritoriul Republicii Moldova alături de limba de stat.

Activităţile de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice se vor efectua în limba de stat (limba moldovenească). La solicitare, se va asigura traducerea în limba rusă. Actele oficiale ale organelor puterii de stat şi administraţiei publice se vor întocmi şi se vor adopta în limba de stat, urmând să fie traduse în limba rusa, iar în Uniunea Teritorială Autonomă Găgăuzia se vor traduce şi în limba găgăuză.

You May Have Missed