Modernizarea, cu bani europeni, a două licee din sudul țării

Modernizarea, cu bani europeni, a două licee din sudul țării

Grație suportului Uniunii Europene, circa 1000 de elevi și profesori ai liceelor teoretice „Constantin Spătaru” din Leova și „Matei Basarab” din Basarabeasca vor beneficia, începând cu anul 2021, de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

Acest lucru urmează să se întâmple ca urmare a implementării, în instituțiile respective, a două proiecte majore de investiții, în valoare totală de circa 73 de milioane de lei, în domeniul eficienței energetice.
La prima instituție de învățământ, comunică www. adrsud.md, măsurile de eficiență energetică sunt realizate în cadrul proiectului investițional „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova”, în valoare de circa 53 de milioane de lei, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, cu suportul Uniunii Europene și cu contribuția financiară alocată de primăria orașului Leova.
Iar în al doilea caz, măsurile de eficiență energetică se implementează în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din Basarabeasca”, în valoare totală de circa 20 de milioane de lei, aflat de asemenea în gestiunea ADR Sud.
Ambele acțiuni investiționale sunt finanțate de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
Actualmente, clădirile liceelor teoretice „Constantin Spătaru” și „Matei Basarab” din orașele Leova și Basarabeasca se află în reconstrucție, specialiștii ADR Sud având grijă să monitorizeze, săptămânal, calitatea și mersul lucrărilor (vezi fotografia).
Eficientizarea energetică a edificiilor de învățământ vizate include executarea unor lucrări ample de termoizolare a fațadelor și soclurilor clădirilor, de reabilitare a acoperișurilor, de finisare pe interior a pereților, de instalare a unor sisteme moderne de electricitate și ventilare, precum și de asigurare cu apă caldă și rece la robinete a instituțiilor.
De asemenea, aici se efectuează, în prezent, lucrări de construcție a nodurilor sanitare în interiorul instituțiilor sus-menționate, în primăvară urmând a fi instalate, ca sursă alternativă de energie, panouri fotovoltaice.
Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică întreprinse, este prognozat că, anual, consumul normat de energie în instituțiile de învățământ respective se va diminua, estimativ, cu 30%, iar emisiile anuale de bioxid de carbon vor fi reduse.
Totodată, aceste două licee din Regiunea de Dezvoltare Sud își vor îmbunătăți semnificativ aspectul lor pe interior și exterior, ca urmare a reconstrucţiei, reutilării și modernizării esențiale a sălilor de clasă, a spațiilor de recreere și agrement, precum și a infrastructurii de utilități publice aferente.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed