Ediția 2020 a Galei Inițiativelor Tinerilor din raionul Ștefan Vodă

Ediția 2020 a Galei Inițiativelor Tinerilor din raionul Ștefan Vodă

Pentru echipa Asociației de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro” din raionul Ștefan Vodă, anul curent a fost unul al provocărilor, forțând-o să se adapteze la noile realități.

„Ceea ce mă face optimistă și mândră în același timp, afirmă Adelina Barbăneagră, managera Incubatorului de Afaceri din Ștefan Vodă, este să văd că tinerii sunt capabili nu numai să se adapteze, ci și să prospere. În acest sens, uitându-mă cât de multe progrese am avut, ca echipă, în decursul ultimului an de activitate, consider oportun să împărtășesc cu cititorii o parte din sinteza excelenței celor de la „Generația Pro”.
La sfârșitul lui noiembrie 2020, pe platforma Incubatorului de Afaceri Ștefan Vodă, într-un format inedit, adaptat mediului online din cauza contextului pandemic, au fost celebrate succesele din acest raion în cadrul celui mai mare eveniment al anului – „Gala Inițiativelor Tinerilor 2020”.
După cinci ediții spectaculoase și pline de energia participanților, în anul curent, organizatorul evenimentului – Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă – a venit cu un nou concept de desfășurare a acestuia, lipsit de interacțiune fizică, însă la fel de viu, dinamic și special.
Manifestarea și-a propus, în pofida lipsei unei reuniuni, să recunoască meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din raionul Ștefan Vodă, păstrând conexiunea vie între aceștia prin intermediul unui program special și autentic.
Tema acestei ediții a fost „Sinteza excelenței”, făcându-se referire la faptul că, prin intermediul unei implicări active, al pasiunii și motivației de a schimba lucrurile în bine, creăm imaginea micului nostru univers, numit „excelență”.
Adoptând o abordare pozitivă și privind spre partea bună a provocărilor acestui an, persoanele care activează în cadrul proiectelor „Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă” și „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă”, implementate de Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro”, au scos la lumină atât bunele practici și rezultatele frumoase, pe care le-au obținut împreună cu grupurile de inițiativă ale tinerilor din comunitățile raionului Ștefan Vodă, cât și pe cele ale tinerilor antreprenori, beneficiari ai Programului de granturi mici, program lansat și încheiat cu succes pe ambele planuri: al inițiativelor civice, dar și cel al dezvoltării antreprenoriale.
Ediția mult așteptată a Galei de anul acesta, a menționat Adelina Barbăneagră, a reunit circa 70 de persoane pe platforma virtuală ZOOM, invitați speciali, printre care s-au numărat reprezentanți ai Fundației Est–Europene (coordonatoarele de programe Ana Ciurac și Diana Bacal), ai Consiliului Raional Ștefan Vodă (vicepreședinții raionului Vladimir Baligari și Valentina Barbei), ai primăriei orașului, ai organizației Gateway&Partners Moldova, ai direcțiilor raionale Cultură, Tineret, Sport și Turism, Economie și Atragerea Investițiilor, Educație, precum și alți oaspeți importanți și valoroși, care au consemnat o evoluție relevantă în dezvoltarea sectorului de tineret la nivel local şi au contribuit prin implicare, receptivitate și atitudine la creșterea nivelului de participare civică a tinerilor din comunitățile raionului.
Participanții la eveniment au avut posibilitatea să fie parte a unui program divers, prin intermediul căruia tinerii organizatori au făcut o sinteză detaliată a activității fondurilor în materie de proiecte și activități realizate cu succes.
În cele patru ore cât a durat manifestarea, s-a reușit să se livreze asistenței câteva produse inedite, realizate în exclusivitate de către tinerii membri ai Asociației, cum ar fi: o retrospectivă fidelă a anului de activitate 2020, impresii de la absolvenții fondurilor, o broșură în care sunt sintetizate cele mai importante informații despre activitatea desfășurată.
Tot aici, organizatorii Galei au venit și cu câteva surprize pentru oaspeții prezenți: un filmuleț original care reprezintă un apel către tânăra generație, dar și o piesă specială interpretată cu multă căldură și însuflețire de către ei, tinerii.
Ca și în alți ani, s-a subliniat importanta contribuție a tinerilor la dezvoltarea comunităților din care fac parte, manifestată prin proiecte și inițiative, în diferite domenii de interes pentru generația lor. Pe această cale, au fost distinși cu diplome de merit și mici cadouri simbolice grupurile de inițiativă care au beneficiat de granturi în valoare totală de 68 de mii de lei, în vederea realizării microproiectelor de dezvoltare comunitară. Este vorba de: „Vecinul bun la nevoie se cunoaște” – Slobozia; „Speranța” – Răscăieți; „Tinerii în acțiune” – Talmaza; „Generația Pro” – Ermoclia; „Speranța” – Antonești; „Vierașii și Ștefăneii” – Ștefan Vodă; „Tinerii ECO” – Popeasca; „Împreună spre succes!” – Ștefan Vodă; „Consiliul Local al Elevilor” – Viișoara.
De asemenea, diplome de merit au fost înmânate la șase tineri antreprenori, care au fost susținuți financiar cu granturi nerambursabile, în valoare totală de 180 de mii de lei, în lansarea şi dezvoltarea propriilor afaceri, aceștia fiind: Natalia Grosu din satul Crocmaz, Alexandru Malancea de la Marianca de Jos, Galina Oprea din localitatea Căplani, Anastasia Grigoriev din orașul Ștefan Vodă, Alexandru Chițu din satul Carahasani și Pavel Prutean din localitatea Talmaza. Aceștia au vorbit despre experiența acumulată și au împărtășit exemplele de bune practici pe care le-au implementat în activitățile desfășurate.
Participanții au ținut să exprime mulțumiri speciale Fundației Est–Europene, care a finanțat și a susținut proiectele „Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă” și „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă” din mijloacele acordate de Guvernul Suediei și de Uniunea Europeană, precum și Consiliului Raional Ștefan Vodă pentru contribuția financiară la Programul de granturi mici elaborat de Fondul pentru Tineri.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed