„Suntem voluntari – pentru că ne pasă!”

„Suntem voluntari – pentru că ne pasă!”

În Republica Moldova exista oameni cărora le pasă de cei din jur, de comunitatea în care trăiesc – oameni preocupați de binele comun. Sunt acele persoane care nu știu ce înseamnă indiferența, pentru care nu exista „nu se poate”.

Grupul de voluntari din comuna Cazangic, raionul Leova, se potrivește acestei descrieri. Dorința membrilor lui de a face cât mai mult bine s-a transmis de la om la om și în timp a devenit o sursa de inspirație pentru alte persoane.
Acest grup de voluntari activează din anul 2016 în cadrul proiectului „Realizarea drepturilor omului pentru persoanele în etate din Moldova, prin promovarea drepturilor femeilor în vârstă”, implementat de Asociația Obștească (AO) HelpAge International în parteneriat cu AO „Avante” din comuna Cazangic, cu suportul financiar al Germaniei.
Din 2016 până în prezent, grupul de voluntari a realizat mai multe activități cu și pentru vârstnicii din comunitate, iar aceștia au devenit mai implicați, mai informați și cu încrederea că societatea nu a uitat de ei. Vârstnicii din comunitate au participat la diferite evenimente și activități comunitare: lecții publice cu diferite tematici, dezbateri publice, șezători, celebrarea Zilei persoanelor în etate.
Acestea erau sărbători de suflet pentru persoanele în etate, oamenii se întruneau, comunicau și se simțeau tineri. Vârstnicii depănau amintiri, se întreceau în vorbe de duh, cimilituri, conocării, glume, ghicitori și dans.
O activitate continuă a voluntarilor o reprezintă vizitarea la domiciliu a persoanelor în etate. De cele mai dese ori, atunci când la portiță apăreau voluntarii, vârstnicii îi întâmpinau cu bucurie și cu lacrimi în ochi, pentru că aveau cu cine schimba o vorbă și cine să le ofere sprijin și încredere.
Comunicarea cu vârstnicii și vizitele la domiciliu au devenit și mai importante acum, în timpul pandemiei. În această perioadă, mai mult ca oricând, vârstnicii s-au simțit izolați și au avut nevoie de comunicare, de susținere și ajutor.
Voluntarii au distribuit la domiciliu persoanelor în etate din comuna Cazangic pachete cu produse alimentare și igienice, iar în afară de acestea, 14 persoanele în etate imobilizate beneficiază, pe parcursul a patru luni de zile, și de îngrijire.
Iată destăinuirile unui beneficiar, după vizita unui voluntar: „De acum, nu mă mai tem nici de sărăcie, nici de pandemie, nici de moarte. Știu că nu sunt singur!”.

AO „Avante”,
com. Cazangic, raionul Leova

You May Have Missed