Administrația publicăLeova

UE va oferi 211 mln. de lei pentru proiecte de eficiență energetică în zona de sud

Pe 4 noiembrie, la Leova au fost lansate lucrările de construcții pentru proiectele finanțate de Uniunea Europeană. La eveniment au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agențiilor de Dezvoltare Regională, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, autorităților publice locale, companiilor de construcții, precum și locuitori ai orașului Leova și reprezentanți ai societății civile.

Regiunea de Dezvoltare Sud beneficiază de 4 proiecte de infrastructură în cadrul cărora sunt 7 măsuri investiționale, finanțate de UE. Cinci dintre aceste măsuri sunt menite pentru a moderniza serviciile de aprovizionare cu apă și de canalizare în orașul Leova, localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca, iar două vizează sporirea eficienței energetice la Liceul Teoretic „C. Spătaru” din Leova și la Liceul „Matei Basarab” din Basarabeasca.

Lucrările de construcții la cele două licee prevăd reparația acoperișului, izolarea pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă și rece curentă în școli și renovarea facilităților sanitare din instituții. Lucrările urmează a fi finisate până la sfârșitul anului viitor.
Valoarea totală a proiectului de eficiență energetică a Liceului „C. Spătaru” din Leova constituie 53 mln. de lei, dintre care 50,5 mln. de lei sunt acordați de Uniunea Europeană și 2,5 mln. de lei reprezintă contribuția locală. În același timp, proiectul de eficiență energetică a Liceului „Matei Basarab” din Basarabeasca se cifrează la 19,9 mln. de lei, dintre care 19,2 mln. au fost oferite de UE și peste 700 de mii lei reprezintă contribuția locală. Numărul total de beneficiari, în cele două licee, este de aproape 1000 de elevi, profesori și angajați auxiliari.

Totodată, construcția sistemului centralizat de canalizare din orașul Leova va cuprinde 13,5 km, la care se vor racorda peste 690 de gospodării individuale. Localitățile Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de construcția unei rețele de apeduct de 99 km, care va moderniza infrastructura serviciilor de aprovizionare cu apă, va spori rata de conectare și accesul populației la apă potabilă de calitate.
Valoarea totală a măsurilor investiționale de apă și canalizare este de 138,5 milioane de lei, dintre care 125 mln. de lei sunt acordați de Uniunea Europeană și 13,5 mln. de lei constituie contribuția locală. Aproximativ 12.000 de locuitori ai orașului Leova și localităților Iargara, Cupcui, Filipeni și Romanovca vor beneficia de proiectele de apă și canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud.
Măsurile sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și sprijinit financiar de Guvernul Germaniei.

Constantin CELAC