Să protejăm sănătatea mintală în pandemie

Să protejăm sănătatea mintală în pandemie

În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) se desfășoară în timp ce viețile noastre s-au schimbat considerabil, ca rezultat al pandemiei de Covid-19.

Ultimele luni au adus multe provocări:
• pentru lucrătorii medicali, care activează în condiții complicate;
• pentru copii, adolescenți și tineri, care s-au adaptat educației on-line și contactelor limitate cu colegi și prieteni;
• pentru persoanele al căror loc de muncă este amenințat;
• pentru un număr considerabil de oameni pe care pandemia i-a prins în sărăcie sau în condiții precare de trai;
• pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, care sunt și mai izolate social ca înainte.
Și asta fără a menționa gestionarea durerii de a pierde o persoană dragă, uneori fără a avea șansa de a-i spune ultimele cuvinte.
Consecințele economice ale pandemiei sunt deja vizibile. La nivel global, mulți angajatori recurg la disponibilizări de personal pentru a-și salva afacerea sau opresc activitatea cu totul.
Luând în calcul experiențele trecute ale stărilor de urgență, se prognozează că necesitatea intervențiilor de sănătate mintală va crește considerabil în lunile și anii care vor urma. Investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional sunt acum mai importante ca oricând.
În Republica Moldova, sunt înregistrate circa 73.000 de persoane cu probleme de sănătate mintală. Sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova este constituit din 40 de centre comunitare de sănătate mintală (în toate raioanele și municipiile) și trei spitale de psihiatrie
Sloganul propus de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății Mintale în 2020 este „Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”. În ultimii cinci ani, investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de aproape trei ori. În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9553.7 milioane de lei, iar în 2019 acesta constituia 25668.2 milioane de lei.
Depresia este una dintre cauzele principale de maladie și dizabilitate în rândul adolescenților și adulților, iar unul din cinci copii și adolescenți are o problemă de sănătate mintală. Aproape un miliard de persoane au o problemă de sănătate mintală și oriunde, oricine poate fi afectat. Adresarea timpurie la medicul de familie sau specialistul în sănătate mintală ajută la recuperarea rapidă și revenirea în societate.

dr. Alexandru CIOBANU,
Centrul de Sănătate Cimișlia

You May Have Missed