Cahul

Concurs public pentru concesionarea zăcământului de apă minerală „Cahul”

Recent, a avut loc o ședință pe subiectul concesionării zăcământului de apă minerală „Cahul” în cadrul proiectului „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat”. Întrunirea a fost convocată la fața locului de către Maxim Popov, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), care a solicitat examinarea situației la zi în dialogul purtat cu administrația publică locală din municipiu.

După cum informează MADRM, oaspetele de la Chișinău a specificat că se vor depune eforturile necesare în vederea facilitării procedurii de desfășurare a concursului public și continuării demersului de implementare a proiectului.
„Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat are o conotație socială, fapt pentru care trebuie să punem în prim plan interesul public. Ne propunem să revizuim condițiile concesionării zăcământului de apă minerală „Cahul” și să elaborăm un caiet de sarcini elocvent. Mizăm pe o colaborare eficientă cu autoritățile publice locale din orașul Cahul, pentru a valorifica eficient resursele minerale existente, pentru a îmbunătăți factorii de mediu, integrând zona respectivă în circuitul național și internațional”, a menționat oficialul.
În cadrul întâlnirii, părțile au analizat o serie de soluții pentru depășirea obstacolelor în implementarea proiectului și au discutat despre necesitatea efectuării unei expertize tehnice cu privire la starea Lacului Sărat.
În prezent, alimentarea cu apă a Lacului Sărat este insuficientă, iar căile de alimentare cu apă minerală termală cu conţinut de clorură de natriu şi sulfat iodo-bromic sunt obstrucționate. În acest sens, s-a stabilit că, în cel mai scurt timp, va fi lansat concursul public pentru selectarea concesionarului zăcământului de apă minerală „Cahul”, iar criteriile și procedura de desfășurare a concursului vor fi clar definite.
În 2010, proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat” a fost înaintat spre finanţare integrală Fondului Naţional de Dezvoltare Regională, acesta fiind lansat în primăvara anului 2012. Costul total al proiectului este de 13 milioane 786,42 mii de lei.
Conform Planului urbanistic al zonei de odihnă şi agrement Cahul, proiectul de amenajare a stațiunii „Lacul Sărat” are o importanţă deosebită pentru dezvoltarea turismului balnear, atât la nivel local, cât și la nivel național.

Ion CIUMEICĂ