E bine să știi, pentru a preveni maladia

E bine să știi, pentru a preveni maladia

Sosirea toamnei este asociată de multe ori cu un anumit disconfort, urmare a acutizării unui șir de maladii gastrointestinale, efectele nocive ale consumului excesiv de struguri, vin (nefermentat), fructe și legume etc.

Nu în zadar, în luna septembrie se desfășoară a treia acțiune globală de prevenție a bolilor netransmisibile (BNT), care constituie cauza principală a morbidității, dizabilității și mortalității. Tot în această lună marcăm cu toții Ziua Mondială a aerului curat, pentru un cer albastru, atmosferă nepoluată. Or, poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană și una dintre principalele cauze de deces. Aerul curat ar putea să schimbe în bine starea de sănătate a oamenilor de pe planetă.
Experții afirmă că astfel ar putea fi evitate îmbolnăvirile și decesele unui număr mare de persoane cu comorbidități, ar reduce, la nivel global, cu 6,5 milioane decesele premature atribuite poluării aerului interior și exterior. În R. Moldova, aerul poluat este al doilea factor de risc pentru BNT după consumul de tutun, cauzând 12% de decese, ceea ce constituie circa 4700 din totalul deceselor.
De asemenea, în prima lună de toamnă marcăm Ziua Mondială de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale. Alcoolul poate afecta un făt în orice stadiu al sarcinii, dar și conceperea cu alcool (ovulele femeii sunt afectate timp de o lună de la orice cantitate de consum), din care cauză majoritatea pacienţilor copii au probleme de sănătate mintală (95%); la vârsta şcolară, abuzează sau devin dependenţi de alcool, droguri, au eşec şcolar, tulburări de comportament cu delincvenţă (60%); prezintă comportament sexual inadecvat (52%), iar spre vârsta adultă sunt incapabili de a trăi independent (82%) şi nu găsesc sau nu pot menţine un loc de muncă stabil (70%).
De asemenea, Ziua Mondială de prevenire a suicidului, acesta fiind o problemă prioritară de sănătate mintală si publică. La fiecare 40 de secunde, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de pe planetă moare prin sinucidere, adică, suicidul se face responsabil de circa 800.000 de decese anual. Suicidul e rezultatul confluenței factorilor genetici, psihologici, sociali, culturali și ai altor factori de risc, alteori adăugându-se și traumele/pierderile, depresia.

Aurel BABILEV,
medic-igienist, CSP Cahul,
raionul Cantemir

You May Have Missed