CantemirSocial

Nesupravegheat, focul face victime și provoacă pagube materiale

Un incendiu izbucnit în satul Vișniovca, raionul Cantemir, a fost fatal pentru V.C., a. n. 1952, invalid imobilizat la pat, care locuia de mai mult timp de unul singur. Alertați de către vecini, pompierii din Cantemir au reușit să localizeze și să stingă incendiul, însă nu și să salveze victima.

Pagubele pricinuite de flăcări sunt neînsemnate. Potrivit martorilor, în ultimul timp V.C. consuma frecvent băuturi alcoolice, iar cauza incendiului ar fi o țigară nestinsă.
De la începutul anului curent, acesta este al 27-lea incendiu în raionul Cantemir, care a cauzat prejudicii materiale importante, făcând și două victime omenești.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele zile, pompierii au lichidat 45 de focare de ardere în toată țara. Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale IGSU, flăcările au nimicit mai multe hectare de iarba uscată și gunoi în raioanele Edineț, Strășeni, Telenești, Râșcani, Cahul, Ialoveni, Soroca, Leova, Florești și UTA Găgăuzia.
Astfel, două focare de ardere au fost înregistrate în raionul Cahul. Primul caz a avut loc pe un teren agricol din localitatea Manta, unde focul a afectat 30 ha de miriște uscată și 5 ha de porumb. De asemenea, de intervenția pompierilor a fost nevoie și în localitatea Spicoasa, Cahul, unde flăcările au distrus 7 ha de iarbă uscată.
Totodată, pompierii din Comrat au intervenit pentru a lichida un focar de ardere între satele Abaclia și Cioc-Maidan, unde au fost cuprinse de flăcări 4 hectare de terenuri. Angajații IGSU au stins 4 ha de vegetație la Cinișeuți, raionul Rezina.
În acest context, pompierii avertizează repetat cetățenii că, în condiții de vânt și umiditate redusă, orice scânteie se poate răspândi cu repeziciune, transformându-se în incendii de proporții. Oamenii sunt rugați să nu aprindă gunoiul menajer și vegetația în preajma caselor, a blocurilor de locuințe, a spațiilor agricole, forestiere, pentru a preveni incendiile şi extinderea acestora. În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Anatolie NASTAS,
ofițer superior,
Serviciul Prevenție, SSE Cantemir