În patru zile – trei ședințe ale Comisiei extraordinare de sănătate publică din raionul Cimișlia

În patru zile – trei ședințe ale Comisiei extraordinare de sănătate publică din raionul Cimișlia

Se pare că în raionul Cimișlia starea de lucruri privind pandemia de COVID-19 scapă de sub controlul autorităților publice de toate trei niveluri – local, raional și central. Drept dovadă servește faptul că în primele patru zile ale săptămânii curente au avut loc trei ședințe ale Comisiei teritoriale extraordinare de sănătate publică din raionul Cimișlia.

Hotărârea din
5 octombrie curent
Bilanțul cazurilor de infecție cu COVID-19, la data de 4 octombrie 2020, a ajuns, în raionul Cimișlia, la 484. Cele mai multe persoane bolnave au fost înregistrate în oraș – 249, ceea ce constituie peste jumătate din numărul lor total.
Despre aceasta s-a vorbit luni, 5 octombrie curent, în cadrul unei noi ședințe a Comisiei teritoriale extraordinare de sănătate publică din raion.
De asemenea, au fost elucidate alte trei focare ale pandemiei. Astfel, vinerea precedentă, în cadrul Gimnaziului „Ștefan cel Mare” din satul Mihailovca, s-a confirmat un caz al acestei maladii la o profesoară din ciclul primar al instituției de învățământ. Ultima prezență la serviciu a acesteia a fost la data de 28 septembrie.
Aici studiază: în clasa întâia – 10 elevi; în clasa a doua – 16; în clasa a treia – 22; în clasa a patra – 19 copii.
Cu o zi mai înainte, la 1 octombrie, s-a confirmat infecția cu COVID-19 la asistenta medicală de la instituția de învățământ preșcolar din satul Valea Perjei, care ultima dată a fost la serviciu la 29 septembrie.
Chiar la startul lunii de față, s-a confirmat un caz al acestei boli la un angajat din colectivul Primăriei comunei Javgur, ultima prezență la locul de muncă al acestuia fiind data de 25 septembrie.
Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică din raionul Cimișlia a hotărât:

  1. A organiza procesul educațional în Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Mihailovca conform modelului 6 on-line, pe parcursul săptămânii curente, în cele patru clase primare, cu un contingent total de 57 de elevi.
  2. A plasa în autoizolare la domiciliu 13 copii din două grupe și cinci angajați din cadrul instituției de educație preșcolară din localitatea Valea Perjei, din data de 05.10.2020 până la data de 12.10.2020.
  3. A plasa în autoizolare la domiciliu cinci angajați ai Primăriei comunei Javgur pentru perioada 5-8 octombrie curent.
    O nouă decizie
    Peste o zi, la 7 octombrie, Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică din raionul Cimișlia s-a convocat într-o altă ședință și a constatat că aici erau înregistrate cu COVID-19 deja 504 persoane.
    Cele mai multe cazuri fusese atestate în orașul Cimișlia – 266, în localitățile Gura Galbenei – 56, Mihailovca – 22, Selemet – 20, Ciucur-Mingir – 15, Sagaidac – 12, Bogdanovca Veche – 11.
    La ședință s-a discutat despre apariția altor cazuri de această maladie periculoasă, toate fiind înregistrate în ziua de 5 octombrie curent.
    Bunăoară, la Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din comuna Ialpujeni s-a confirmat un caz de infecție COVID-19, la o profesoara de limba română, care a predat în clasele V, VI, VII din instituția respectivă. Ultima prezență a acesteia la serviciu a fost data de 30.09.2020.
    În clasele respective studiază: în clasa a cincea – 5 elevi; în clasa a șasea – 6 elevi; în clasa a șaptea – 8 elevi. În total, în instituție învață 76 de copii, activează 21 de angajați, dintre care 13 profesori și 8 lucrători auxiliari.
    Și în cadrul instituției de învățământ preșcolar Grădinița ,,Rândunica” din orașul Cimișlia a fost depistat un caz de infecție cu COVID-19. Ultima zi de prezență la serviciu a celui atacat de periculoasa boală a fost data de 02.10.2020. În instituție, pe listă sunt 62 de copii, se înregistrează o frecvență zilnică de 59 de minori, acolo activează 25 de angajați.
    Tot la începutul săptămânii curente, la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din central raional s-a atestat un caz de infecție COVID-19 la un elev din clasa a II-a „C”. Ultima zi de prezență la lecții a băiatului fost data de 02.10.2020. În clasa a II-a „C” studiază 32 de elevi.
    De astă dată, Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică din raionul Cimișlia a hotărât:
  4. Organizarea procesului educațional în „Gimnaziul ,,Dimitrie Cantemir” din satul Ialpujeni conform modelului 6 on-line din data de 06.10.2020 până la data de 14.10.2020, în clasele a II-IX-a cu un contingent total de 76 de elevi.
  5. Plasarea în autoizolare la domicilii a copiilor și angajaților din cadrul Grădiniței ,,Rândunica” din orașul Cimișlia, din data de 07.10.2020 până la data de 15.10.2020.
  6. Organizarea procesului educațional în Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu’’ din orașul Cimișlia conform modelului 6 on-line, din data de 07.10.2020 până la data de 15.10.2020, în clasa II „C” (32 de elevi) și în clasa VII „B” (22 de elevi).
  7. Plasarea în autoizolare la domicilii a angajaților acestei instituții de învățământ care au avut contact cu persoana confirmată cu infecția COVID-19.

XXX

Și într-o decizie, și în cealaltă, Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică din raionul Cimișlia menționează că, în funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției cu COVID-19, măsurile respective vor fi revizuite.
De asemenea, în cele două hotărâri se subliniază că nerespectarea măsurilor expuse în aceste documente constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed