Ploile abundente au pricinuit mari pagube

Ploile abundente au pricinuit mari pagube

Precipitațiile torențiale din ultima perioadă au adus cu sine multe consecințe nefaste și au creat prejudicii pentru mai multe localități din întreaga țară, dar în mod special pentru cele din partea de Sud a Republicii Moldova.

Regiunea găgăuză
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la 29 septembrie în municipiul Comrat ploile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite, fiind deteriorate două conducte de alimentare cu gaze natural, din care cauză circa 600 de familii au rămas fără acest combustibil.
Tot acolo, marțea aceasta, salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport.
Alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din unitatea teritorial-autonomă (UTA) Găgăuzia, unde pompierii au venit în ajutor.
Intervenția angajaților IGSU a avut loc și în localitatea Congazcic din aceeași regiune, unde precipitațiile au afectat anumite porțiuni de drumuri.
În total la fața locului, în UTA Găgăuzia au fost implicați pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale 43 de colaboratori ai IGSU cu opt autospeciale, dar și cu opt pompe hidraulice.

Raionul Leova
De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în câteva localități din raionul Leova. Aici ploile au afectat peste 20 de gospodării particulare în satele Sărata Răzeși, Tochile – Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni.
Potrivit informațiilor operative, tot la Tochile-Răducani aversele atmosferice au deteriorate două poduri, iar mai multe grădini au fost înnămolite în localitatea Colibabovca din același raion.

Raionul Cimișlia
Și în această unitate teritorial-administrativă precipitațiile abundente au pricinuit pagube considerabile.
Astfel, a fost spart dighul iazului din satul Cenac și membrii Comisiei raionale pentru situații excepționale, în comun cu reprezentanții autorităților publice locale, au intervenit prompt pentru a acoperi găurile produse de șuvoaiele de apă.
De asemenea, ploile au umplut cu nămol 16 gospodării în satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia, iar în localitatea Fetița pompierii au efectuat lucrări de evacuare a apei din șapte gospodării particulare.
Salvatorii au intervenit pentru pomparea apei și la Liceul Teoretic “Ion Creangă“ din central raional.
X X X
În zonele afectate de precipitațiile abundente activează comisiile pentru situații excepționale în vederea luării măsurilor operative de protecție a populației și de estimare a prejudiciilor.
La fel, la fața locului continuă să acorde asistență populației angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Dat fiind faptul că se păstrează pericolul ploilor puternice și în următoarele zile, oamenii sunt rugați ca în situații de risc să apeleze imediat Serviciul 112.

Ion CIUMEICĂ
Ion DOMENCO

You May Have Missed