Omagierea sfinților și drepților părinți dumnezeiești, Ioachim și Ana

Omagierea sfinților și drepților părinți dumnezeiești, Ioachim și Ana

O zi deosebită a fost marți, 22 septembrie curent, pentru creștinii ortodocși din comuna Javgur, raionul Cimișlia, care au adus un omagiu sfinților și drepților părinți dumnezeiești, Ioachim și Ana, ale căror nume îl poartă biserica din această localitate.

Cu ocazia hramului, în locașul de cult de aici a avut loc o slujbă religioasă cu participarea unui mare sobor de preoți din care au făcut parte 11 fețe bisericești în frunte cu protoiereul-mitrofor Iurie Hemei, protopopul raionului Cimișlia.
Timp de câteva ore, preoții și enoriașii prezenți la sfânta liturghie s-au rugat Domnului pentru sănătate, pace, bună înțelegere, belșug și prosperitate nu numai în comuna Javgur, în raionul Cimișlia, în țara noastră, ci în întreaga lume.

Odată săvârșită slujba religioasă în interior, asistența a ieșit afară pentru a face înconjurul bisericii cu citirea pasajelor din evanghelii și pentru a o sfinți stropind-o cu agheasmă.
Pe parcursul procesiunii, s-au rostit rugi întru pomenirea preoților ce au slujit aici, însă care, din păcate, după aceasta au trecut la cele veșnice.
La încheierea ceremoniei, părintele Iurie Hemei, blagocinul raionului Cimișlia, a declarat, adresându-se celor prezenți:
– Am făcut cu multă dragoste serviciul divin consacrat sfinților și drepților părinți dumnezeiești, Ioachim și Ana, care sunt apărătorii acestui locaș și ai întregii dumneavoastră comunități.
În continuare, protoiereul-mitrofor a povestit despre cei omagiați, menționând că aceștia sunt tata și mama Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David, iar sfânta Ana era fiica preotului Matan.
Dat fiind faptul că nu aveau copii, cei doi erau priviți ca fiind blestemați, pentru că în societatea iudaică familiile sterpe erau considerate a nu avea binecuvântarea dumnezeiască.
După rugăciuni îndelungate înălțate la ceruri de către Ioachim și Ana, celor doi, deși se aflau la vârste înaintate, le-a fost dăruită o pruncă – Fecioara Maria, care a devenit, mai târziu, Născătoare de Dumnezeu.
Protopopul raionului Cimișlia l-a felicitat pe protoiereul Mihail Ciobanu, parohul bisericii locale, pe cei prezenți, pe purtătorii de prenume Ioachim și Ana, pe întreaga populație a comunei Javgur cu ocazia sărbătorii și le-a dorit să aibă parte de tot binele din lume.
În cuvântul de răspuns, preotul Mihail Ciobanu a mulțumit pentru aceasta, și-a exprimat recunoștința față de toate persoanele care au contribuit și mai contribuie la efectuarea lucrărilor de renovare a sfântului locaș.Cu ajutorul multor dintre dumneavoastră, a spus el, am terminat fațada bisericii, acum ne ocupăm de aducerea în ordine a curții bisericești. Mizăm și în continuare pe sprijinul oamenilor de bună credință.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed