„La urma urmei, luptăm pentru viitorul nostru…”

„La urma urmei, luptăm pentru viitorul nostru…”

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 urmează să voteze în jur de 40 de mii de tineri care abia au împlinit 18 ani. Va fi primul exercițiu de vot pentru ei. O liceană din Chișinău, Corina Constantinov, explică de ce va merge neapărat la vot, iar specialiștii de la Comisia Electorală Centrală (CEC) și Agenția Servicii Publice (ASP) informează la ce ar trebui să fie atenți primo-votanții până în ziua scrutinului.

Corina Constantinov este o tânără din Chișinău care a împlinit recent 18 ani. Ea învață în clasa a 12-a a Liceului „Onisifor Ghibu” și are buletin de identitate de la 16 ani. „Încă de atunci eram entuziasmată că într-o bună zi, acest document din plastic care îmi încape în buzunarul pantalonilor, va putea schimba lumea pe care o știm azi”. Acum, că „plasticul” o poate ajuta, în sfârșit, să participe la vot, se pregătește să meargă la alegeri, pe 1 noiembrie. Nu că ar vrea să facă politică în viitor, dar spune că dacă toți vrem o schimbare, trebuie să și punem umărul s-o facem.

„Sinceră să fiu, încă ceva ani în urma consideram că tinerii care au atins vârsta la care pot vota, aveau în oarecare măsură un privilegiu. Și eram frustrată când auzeam că ei nu au de gând să voteze pentru că «nu ai pe cine vota în țara asta și este doar o pierdere de timp». Este important ca noi, tinerii, să votăm, deoarece, la urma urmei, luptăm pentru viitorul nostru, pentru țara în care ne-am născut. Iar celor care consideră ca dacă nu votezi înseamnă că nu se implică, le spun că, de fapt, nu facem decât să lăsăm pe altcineva să decidă în locul nostru”, argumentează Corina.

În jur de 40 000 de tineri vor vota pentru prima dată. De ce acte au nevoie?

În total, aroape 40 de mii de tineri care abia au împlinit 18 ani din toată Republica Moldova vor merge la vot pentru prima dată la 1 noiembrie. Mai exact – 39 821 de persoane erau înscrise la 11 septembrie 2020 în Registrul de Stat al Alegătorilor, potrivit Comisiei Electorale Centrale.  

La secția de vot, tinerii, ca și alți alegători, vor trebui să prezinte buletinul de identitate. „Votarea se efectuează în baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința titularului pe teritoriul secției de votare. Dacă acesta lipsește, din anumite motive, cum ar fi pierderea actului de identitate sau perfectarea unui noi buletin, cetățenii cu drept de vot își pot exercita dreptul electoral având buletinul de identitate provizoriu, cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul titularului, care se eliberează de către Agenția Servicii Publice”, ne-a comunicat Valentina Scobici, consultantă superioară în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale. 

Acest document se perfectează în mai puțin de o oră, ne-a informat Olesea Pasicovschi, responsabilă de relații cu presa la ASP. Buletinul provizoriu costă 70 de lei și este valabil maxim un an. Un astfel de act de identitate își pot perfecta și persoanele care și-au pierdut buletinul și sunt în proces de perfectare a unui document nou.

Doritorii își vor putea perfecta buletine provizorii și în ziua alegerilor

Pe parcursul lunii august și în primele 10 zile ale lunii septembrie 2020, aproape două mii de persoane (1929 de oameni) au solicitat buletine provizorii. Agenția Servicii Publice ne-a informat, într-un răspuns la o solicitare de informații, că în ziua de 1 noiembrie 2020, serviciile de eliberare a actelor de identitate, inclusiv serviciile din cadrul centrelor multifuncționale ale ASP, vor funcționa, chiar dacă e zi de odihnă, pentru a înmâna actele de identitate confecționate și a “elibera buletine de identitate provizorii cetățenilor R. Moldova cu vârsta  de peste 18 ani care sunt domiciliați pe teritoriul R. Moldova și nu dețin act de identitate”.

N-am așteptat degeaba 18 ani ca pandemia să-mi fie un obstacol pentru vot”

Ca și în alte instituții, în liceul în care învață Corina Constantinov se aplică normele de protecție obligatorii pentru evitarea infectării cu coronavirus, de aceea tânăra spune că știe cum să se protejeze și va merge la alegeri respectând rigorile de securitate anti-virus: „Într-adevăr am nimerit într-un timp delicat – pademia -, dar nu am așteptat 18 ani acest moment, ca acum să mă oprească acest «obstacol». Nu mă sperie pandemia atât timp cât sunt informată corect și în condițiile în care respect toate normele de igienă și distanță socială. Iar dacă școlile și alte întreprinderi în care este destul de comună aglomerația s-au deschis, înseamnă ca se poate organiza și o zi pentru vot în care fiecare cetățean să fie obligat să respecte normele sanitare pentru a se simți protejat, dar și pentru a-i proteja pe ceilalți de un posibil pericol”.

Comisia Electorală Centrală a anunțat, prin vocea Doinei Bordeianu, directoare a Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, că la alegeri vor fi luate toate măsurile de precauție cerute de Comisia națională extraordinară de sănătate publică. Astfel, secțiile de votare vor fi amenajate în încăperi mai mari, bine aerisite, care vor fi dezinfectate la anumite intervale de timp, iar la fiecare secție vor fi repartizați mai puțini alegători, pentru a evita aglomerările.

„Acest articol este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.”

Viorica Zaharia

Legendă: Corina Constantinov, elevă în ultimul an de liceu, spune că nu va rata scrutinul din 1 noiembrie, deoarece ”nu las pe altcineva să decidă în locul meu” Sursa: arhiva personala a C. Constantinov

You May Have Missed