La Cahul va fi creat un Centru de Excelență în tehnologii informaționale

La Cahul va fi creat un Centru de Excelență în tehnologii informaționale

Municipiul  Cahul va deveni primul „StartUp City” din regiunea de sud a Republicii Moldova  după  ce  aici  va fi deschis primul Centru de Excelență în  tehnologii  infromaționale   cu susținerea Uniunii  Europene.

Potrivit unui Acord de grant semnat între Asociația Companiilor de Tehnologii Informaționale și Comunicare din Moldova (ATIC) și Suedia,   în regiune vor fi operate mai multe investiții pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locală în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii. Proiectul „EU4Moldova: StartUp City Cahul” va fi implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene și se aliniază la prioritățile parteneriatului estic și abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, relatează moldpres.md.

Astfel, începând cu luna curentă și până în anul 2024, la Cahul vor fi operate mai multe investiții care vor contribui la dezvoltarea regiunii. În următorii 4 ani, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ; va fi promovată tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen; vor fi create și consolidate capacitățile startup-urilor inovatoare în diverse sectoare și pregătirea pentru investiții.

Centrul EU4Innovation din Cahul va avea o suprafață de 1500 de m2 și 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor. Astfel 11.500 de elevi din Cahul și peste 50.000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia discipline IT,  500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare.

De asemenea, 300 de studenți din cadrul universităților și colegiilor vor urma cursuri de formare în IT și domeniile conexe.

Ion  CIUMEICĂ

You May Have Missed