CahulSocial

Laboratoare regionale de sănătate publică, dotate cu echipamente pentru COVID-19

Elveția continuă să susțină Republica Moldova în situația de criză epidemiologică provocată de noul tip de coronavirus, SARS-Cov-2. Cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente auxiliare, consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnosticare a cazurilor de COVID-19, din sursele proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică.

Pentru efectuarea examenelor de control și diagnostic al infecției cu SARS-Cov-2 (COVID-19), informează provincial.md, au fost donate: șase mini-centrifugi pentru 24 de tuburi și două – pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, șase vortexuri pentru agitarea probelor în procesul de izolare a acizilor nucleici ARN, șase termoblocuri pentru incubarea a 24 de probe și agitarea lor simultană, kituri de calibrare a echipamentelor de amplificare și tulpini de referință pentru asigurarea calității investigațiilor pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, seturi de consumabile pentru procesarea reacției de polimerizare în lanț, 20 de genți frigorifice pentru asigurarea condițiilor de transportare a probelor pentru analize.
Achiziția pentru fortificarea laboratoarelor ANSP este evaluată la 46 de mii de franci elvețieni ori 840 de mii de lei moldovenești și a fost donată în loturi pe parcursul lunii august 2020.
Pentru sistemul de sănătate, donația din partea Elveției este un suport care asigură fluxul continuu al etapelor diagnosticului de laborator și de fortificare a capacităților tehnice ale serviciului ANSP, inclusiv în zonele de nord și de sud ale Republicii Moldova. Echipamentele sunt mai performante, au o eficiență mai înaltă și sunt mai ergonomice.
În același timp, consumabilele sunt compatibile cu echipamentul existent, ceea ce ușurează munca laboranților prin efectuarea unui număr mai mare de probe simultan.
Potrivit specialiștilor ANSP, echipamentele auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe până la 800 zilnic în laboratorului central din Chișinău și câte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălți și Cahul.

Ion CIUMECĂ