Suicidul – o problemă deosebită de alte maladii

Suicidul – o problemă deosebită de alte maladii

Pe 10 septembrie, este consemnată Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului. De ce e importantă prevenția suicidului? Pentru că suicidul e o problemă prioritară de sănătate mintală si publică: la fiecare 40 sec., o persoană moare prin suicid, conform datelor OMS. Aceasta înseamnă peste 800.000 anual pe glob prin suicid și de 25 de ori mai multe tentative de sinucidere.

Prevenția suicidului rămâne o provocare universală, or, fiecare viață pierdută reprezintă partenerul cuiva, copilul, părintele, prietenul sau colegul. Pentru fiecare moarte prin suicid, suferă circa 135 de oameni. Suicidul e rezultatul confluenței factorilor genetici, sociali, psihologici, culturali ș. a., alteori adăugându-se și traumele sau pierderile.
Prevenția suicidului e posibilă, totul depinde de receptivitatea noastră, de exemplul propriu de depășire a problemelor! Sinuciderea poate fi prevenită la nivelul comunității prin conectare, comunicare si implicare. E important să păstrăm legătura cu cei care au avut gânduri sau tentative de sinucidere, care au pierdut pe cineva drag prin sinucidere, să fim alături când au nevoie de sprijin. Trebuie să vorbim deschis despre sinucidere, să combatem miturile, prejudecățile și stigmatizarea legate de sinucidere. Comunicarea îi ajută pe cei aflați în pragul sinuciderii să găsească motive de a rămâne în viață și resurse de sprijin pentru a ieși din impas. Autoritățile, comunitatea trebuie să se implice în prevenția suicidului alocând resurse necesare.
Deci, să ne unim în efortul de prevenție a suicidului. Rudele și prietenii apropiați ai persoanelor care mor prin sinucidere sunt un grup de risc psihologic, care trebuie să fie asistate. Strategiile eficiente de prevenire a sinuciderii trebuie să includă: restricționarea accesului la mijloace letale (filme de groază, arme, diferite substanțe, droguri ș. a.), tratamentul depresiei ș. a. Suntem cu toții parte dintr-o comunitate, legată de familie, prieteni, colegi de muncă. Avem responsabilitatea de a susține și de a le oferi asistență celor care devin vulnerabili în colectivitățile noastre.
Dacă sunteți îngrijorați de cineva din comunitatea dvs., îl întrebați: ,,sunteți bine?”. Prin simpla verificare cu ei și oferirea de sprijin non-judecată, puteți face o diferență. Încurajați-i pe cei aflați în primejdie să-și spună propria poveste. Prin implicare, arta de a-i înțelege pe cei care sunt vulnerabili, putem construi împreună comunități viabile, puternice. Oamenii sunt adesea reticenți în a interveni când sunt îngrijorați de ceilalți. E posibil ca ei să nu se simtă suficient de bine informați sau să nu se simtă ca persoana potrivită. Țineți minte: e important să știți că persoanele aflate în primejdie nu caută adesea sfaturi specifice, ci doar să fie ascultate cu compasiune și empatie!

Lidia DOLGA,
psiholog, Centrul Comunitar
de sănătate mintală Cantemir

You May Have Missed