CăuşeniCultural

Baștina lui Mateevici, atracție cultural-turistică

Grație drumului de acces spre Casa-muzeu „Alexei Mateevici”, construit de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în anul 2012, localitatea Zaim din raionul Căușeni a devenit un punct de atracție turistică.

În cadrul procesului de evaluare a proiectelor finanțate anterior din sursele Fondului National pentru Dezvoltare Regională, specialiștii Secției Monitorizare și Evaluare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud au vizitat satul Zaim din raionul Căușeni, unde, în anul 2012, a fot implementat proiectul „Construcția drumului de acces spre Casa-muzeu „Alexei Mateevici”. În baza acestui proiect, a fost construit un drum local de 330 de metri, cu o valoare totală de 1.985.730 de lei.
Datorită suportului oferit de către Agenția Regională Sud în implementarea acestui proiect, se menționează într-un comunicat de presă, localitatea Zaim a devenit un loc de pelerinaj turistic. Proiectul dat a produs schimbări calitative majore pentru populația de aici, localitatea devenind astfel mai atractivă din punct de vedere turistic, iar amenajarea drumului de acces a sporit interesul turiștilor și vizitatorilor, precum și a facilitat deplasarea cetățenilor.
Odată cu crearea infrastructurii privind accesul spre Casa-muzeu „Alexei Mateevici”, acesta a fost inclus în Traseul național „Prin Estul Țării”, cu o lungime de 250 km și cu o tematică cultural-istorică, iar în anul 2020 a fost inclus in traseul de cicloturism „Chișinău–Palanca 22 km”, în cadrul proiectului „Redescoperă Moldova”, Casa-muzeu „Alexei Mateevici” fiind una din cele șase destinații ale traseului.
Casa-muzeu Alexei Mateevici este una din perlele „Axei Spirituale a Sudului”, un traseu al turismului spiritual-cultural, care a contribuit la sporirea atractivității localității, a Regiunii de Sud și a valorilor naționale.
Despre importanța acestui proiect ne vorbește numărul de vizitatori, care a crescut semnificativ, de la 2304 vizitatori în anul 2014 până la 4500 în anul 2019. În pofida restricțiilor impuse acum din cauza pandemiei, Casa-muzeu continua să primească turiști în grupuri de până la 10 persoane, grupuri de familie și membri ai delegațiilor oficiale.
Proiectul „Drum de acces spre Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din satul Zaim” a contribuit semnificativ la promovarea și crearea oportunităților reale pentru consolidarea parteneriatului, dezvoltarea potențialului turistic în Regiunea Sud, iar odată cu construcția drumului de acces, au fost create noi oportunități pentru persoanele de creație din raion și din regiune, pentru reprezentanții sectorului asociativ din domeniul cultural-istoric în scopul extinderii spectrului activităților de creație și cultură.

Ion CIUMEICĂ