Vatra ce-a născut pe lume limba noastră cea română…

Vatra ce-a născut pe lume limba noastră cea română…

Un șir de manifestări consacrate Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română” a organizat, în ziua de 31 august, Episcopia de Sud a Mitropoliei Basarabiei. Dis-de-dimineață, alături de Excelența Sa, Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, și primarul de Cahul, Nicolae Dandiș, P.S. Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a participat la depunerea de flori la busturile marilor noștri scriitori, susținători și promotori ai Limbii Române, Mihai Eminescu și Grigore Vieru.

Cu binecuvântarea P.S. Veniamin, un alt eveniment important s-a desfășurat la biserica Sf. Pantelimon din municipiul Cahul, cu respectarea tuturor cerințelor în perioada pandemiei de COVID-19. După slujba oficiată de un sobor impunător de preoți, în frunte cu părintele protopop Grigore Marin, care a rostit, în fața asistenței, a enoriașilor cahuleni, un emoționant discurs întru păstrarea și cultivarea graiului străbun, perpetuarea tradițiilor, a obiceiurilor, datinilor românești, preoții au intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, „Limba noastră”, după care a urmat un spectacol literar-muzical de zile mari, susținut de membrii familiilor fețelor bisericești.
Excelența Sa, Anca Corfu, le-a mulțumit organizatorilor, oferindu-le în dar copiilor care au recitat versuri de Grigore Vieru, au cântat melodii răscolitoare despre Limbă și Țară, seturi de carte românească. În semn de recunoștință, protopopul de Cahul, Grigore Marin, i-a înmânat dnei Consul General al României la Cahul, simbolica hartă a Sfatului Țării, care a votat, la 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, România.
În finalul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Națională „Limba noastră” , preoții din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud au depus flori la bustul lui Grigore Vieru din Grădina Publică ce-i poartă numele.
Text și imagini:
Ion DOMENCO,
membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

You May Have Missed