Paza bună trece primejdia rea

Paza bună trece primejdia rea

Pe parcursul ultimelor zile, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI au lucrat pe mai multe segmente importante pentru fortificarea digurilor de protecție în sudul țării.

Astfel, angajații Direcției Situații Excepționale Cahul, ai Secției Situații Excepționale (SSE) Cantemir, în comun cu polițiștii, autoritățile locale au desfășurat activități complexe de consolidare a unui baraj în satul Ghioltosu, comuna Țiganca, raionul Cantemir, unde a fost construit un dig lung de peste 300 m cu înălțimea de 3 m, care are menirea de a proteja 48 de gospodării din localitate de riscul inundațiilor. Pentru aceste lucrări de amploare au fost utilizate 26 de unități de tehnică grea, iar 25 de persoane, printre care salvatori, polițiști și reprezentanți ai autorităților publice raionale, au muncit pentru realizarea obiectivului.
Acțiuni de consolidare a barajelor au avut loc și în localitățile Văleni, Colibași și Vadul lui Isac din raionul Cahul. În satul Vadul lui Isac, specialiștii au avut misiunea de a bloca tubul de evacuare a apei din terasamentul căii ferate, fiind folosiți peste 50 de saci de argilă. La Văleni, salvatorii, în comun cu autoritățile locale, au construit un dig pe o distanță de 20 de metri pentru protejarea a 40 ha de semănături.
Intervenția angajaților IGSU a fost necesară și în comuna Colibași, unde a fost construit un dig cu o lungime de 15 m pentru protejarea grădinilor din apropierea unui canal de evacuare a apelor, amplasat în nemijlocită apropiere de calea ferată. Aici, specialiștii au utilizat 150 de saci cu argilă, reușind prevenirea riscului.
Angajații IGSU vor continua să monitorizeze situația din sudul țării privind nivelul apei pe râul Prut pentru prevenirea sau atenuarea riscului de inundații.

Roman CIPELEAGA,
șeful Secției Situații Excepționale Cantemir

You May Have Missed