Imunitatea noastră e în intestinele noastre

Imunitatea noastră e în intestinele noastre

Pentru o protejare maximă împotriva virusurilor și mutanților de tot felul, inclusiv SarsCov-2 cu boala pandemică COVID-19, fiecare dintre noi are nevoie de imunitate. De aceea, este foarte important să menținem colonul (intestinul gros) curat.

Cum îți cureți colonul ca să eviți 90% din boli? ,,Moartea începe în colon”, așa spune Elie Metchnikoff, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Statisticile arată că 1 din 20 de locuitorii din țările dezvoltate sunt afectați de cancer de colon, care este a doua cauză de deces prin cancer.

„Surprinzător, dar adevărat: în mod curent, ființa umană asimilează doar 10% din nutrienții din hrana lor”, ce se datorează formării de-a lungul timpului a așa-numitei „plăci de mucoid”, care reprezintă un amestec de materie parțial digerată și în stare de putrefacție, amestecată cu substanțe toxice și medicamente, și închegată cu mucus întărit, ce se depune pe peretele intestinului. De-a lungul timpului, această teacă poate ajunge să cântărească între 2 și 11 kg de reziduuri metabolice! (de aici și kilogramele în plus!). Aceste incrustații ajung să se întărească și să se comporte ca un „perete despărțitor” între intestin și hrană, împiedicând astfel procesul de asimilare a hranei. Aceasta va face ca, oricât de sănătoasă ar fi mâncarea noastră, oricâte suplimente nutriționale i-am adăuga, să fie în zadar, dacă asimilarea acestora este împiedicată de o placă mucoidală consistentă.

Un colon murdar e sursă de toxine pentru întregul organism! Alimentele prăjite, bogate în amidon, cu aditivi, cu multe proteine îngreunează foarte mult placa de mucoid, astfel încât aceasta ajunge să apese pe organele din vecinătate (ficat, vezică biliară). Astfel, colonul se transformă treptat într-o groapă de gunoi a organismului. La 370C, placa mucoidală intră în descompunere, răspândind toxine, otravă și bacterii în circuitul sanguin și de aici în tot organismul, cauzând diferite boli, chiar cancer.

Toxinele neeliminate din colon ajung în limfă. Supraîncărcarea limfei cu toxinele din colon antrenează slăbirea sistemului imunitar, dar are repercusiuni și asupra căilor respiratorii superioare (angină, sinuzită, rinită, otită) și asupra pielii (acnee, eczeme, psoriazis). Semnele unui colon ce necesită purificare: stări de oboseală, somnolență, sistem imunitar slăbit; digestie proastă; balonare, diaree, constipație, grețuri, respirație grea, transpirație cu miros neplăcut, depozite albicioase pe limbă; obezitate sau abdomen proeminent; insomnii, cearcăne; păr casant, piele uscată, acnee; dureri de cap sau de spate; paraziții intestinali.

Fibrele vegetale sunt un pas spre sănătate. Trebuie să adoptăm o dietă bogată în fibre și săracă în carne. O alimentație sănătoasă de tip vegetarian, lipsită de toxine, aditivi sau grăsimi, contribuie la sănătatea organismului și, bineînțeles, a colonului. O cantitate  de minim 35 g de fibre/zi reduce cu mai mult de 40% riscul apariției cancerului de colon. Aportul de fibre poate fi adus prin pâinea integrală, făina de ovăz, orezul brun și cereale integrale (precum fulgii de grâu), alune, prăjituri de orez, semințe de floarea-soarelui, fasolea sau lintea.

Legumele cu frunze verzi (clorofilă) țin toxinele la distantă de colon. Spanacul, mazărea, salata verde si varza furnizează nutrienți și sunt surse grozave de fibre solubile și insolubile. Merele, strugurii si alte fructe pe bază de apă, precum harbujii, îți „spală” sistemul de paraziți și de toxinele ce favorizează instalarea bolilor. Sucul de fructe si legume furnizează colonului și întregului corp vitaminele necesare, te scapă de excesul de materiale fecale și controlează eliminarea lor.                                                    

Aurel BABILEV,
medic  pentru  promovarea  sănătății

You May Have Missed