Numărul cazurilor de violența în familie, în creștere

Numărul cazurilor de violența în familie, în creștere

Inspectoratul de poliţie Cimişlia a efectuat un raport de analiză aferent stării criminalității de pe teritoriul deservit, la compartimentul infracţiunilor ce ţin de relaţiile familiale. Din acest capitol de infracţiuni, cazurile de violenţă în familie sunt în ascendenţă pe an ce trece.

Pe parcursul a cinci luni ale anului curent, bunăoară, au fost înregistrate 20 de infracţiuni de violenţă în familie ori cu șapte cazuri mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.
Datele statistice prezentate denotă faptul că violenţa în familie ar putea fi prevenită doar în urma cooperării mai strânse între comunitate şi organele de drept.
Mamele trebuie să înțeleagă că denunțarea actelor de violență în familie nu este o faptă rușinoasă, ci din contra, poate salva viața lor și a copiilor, ele repetându-se atunci când nu se iau măsuri.
Principalele cauze generatoare ale violenţei sunt consumul excesiv de alcool, conflictele între soți și comunicarea insuficientă între membrii familiilor, în special, lipsa de educaţie.
Ce să faci atunci când în familia ta au loc acte de violență?
Apelează la Inspectoratul (sectorul) de poliţie local.
Dacă nu poți părăsi locuința, încearcă să te izolezi într-o cameră și să apelezi de urgenţă la numărul unic 112.
Nu te adăposti în bucătărie – acolo sunt cuțite și obiecte cu care agresorul te-ar putea răni.
Dacă ai părăsit locuinţa şi nu ai reușit să iei un telefon cu tine, solicită ajutor de la vecini.
Dacă nu ai reușit să scapi de agresor, încearcă să îți protejezi cele mai sensibile părți ale corpului – fața și capul.
Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la un vecin ori la o rudă de încredere până la sosirea poliţiei.

Ce faci după producerea agresiunii?
Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul, dacă agresorul mai este în casă ori bănuiești că se va întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția.
Dacă nu poți să ieși din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale ori pentru a depune plângere la poliție, sună la 112 și vei fi ajutat de urgență.
Adresează-te la asistentul social comunitar pentru consiliere sau solicită poliţiei să expedieze cazul către Direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei, către primărie etc.
Mergi la cel mai apropiat adăpost sau la un centru care prestează servicii pentru victimele violenţei în familie (psiholog, consilier familial, jurist).
Depune cerere în instanţa de judecată cu solicitarea de a aplica măsurile de protecţie, iar în caz de imposibilitate, solicită poliției asistența pentru aplicarea măsurilor de protecție.
Schimbarea situaţiei privind relațiile abuzive sau violente nu este ușoară, dar este posibilă când nu este tolerată.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed