CulturalLeova

Expoziție de fotografii vernisată în orașul Leova

Biblioteca Publică Raională „Valeriu Matei” din orașul Leova găzduiește expoziția de fotografii cu genericul „Expoziție offline despre mediul online sau cum putem preveni abuzul sexual online față de copii”.

Expoziția, relatează leova.md, este dedicată Zilei europene pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, marcată anual la data de 18 noiembrie.
Conștientizând pericolul abuzului și exploatării sexuale a copiilor, Republica Moldova a ratificat, în anul 2011, Convenția Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale (încheiată la data de 25 octombrie 2007 în Lanzarote, Spania).
Cu toate acestea, fenomenul abuzului sexual și exploatării sexuale a copiilor rămâne a fi unul alarmant în Republica Moldova, iar mediul online prezintă o multitudine de riscuri la care sunt expuși copiii și tinerii.
Expoziția este organizată de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în comun cu Centrul Media pentru Tineri, cu sprijinul Consiliului Europei, și are drept scop sensibilizarea factorilor de decizie, a părinților și îngrijitorilor, a copiilor și tinerilor față de fenomenul abuzului și exploatării sexuale în mediul online.
Cele 20 de fotografii reprezintă într-un mod creativ pericolele la care pot fi expuși copiii și tinerii în mediul online, mai cu seamă cele cu referință la riscurile și mecanismele de constrângere/manipulare utilizate pentru atragerea acestora în relații exploatative.
Scenariile fotografiilor au fost elaborate împreună cu un grup de tinere, supraviețuitoare ale abuzului sexual în copilărie. Fiecare fotografie este însoțită de câte un mesaj adresat copiilor, tinerilor, dar și părinților, cu scopul de a atrage atenția asupra unor aspecte mai puțin vizibile și credibile. Mesajele sunt scurte, dar foarte profunde și utile.
Activitatea este realizată în cadrul proiectelor ,,Ridicarea gradului de conștientizare față de fenomenul exploatării sexuale și a abuzului sexual al copiilor în mediul online, în Republica Moldova” și „Protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual în Republica Moldova”, implementate de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, cu suportul Consiliului Europei.
Vernisată la 25 iunie 2020, expoziția de la Biblioteca Publică Raională „Valeriu Matei” din orașul Leova este disponibilă pentru toți vizitatorii pe parcursul a două săptămâni din ziua deschiderii.

Ion CIUMEICA