Inundații de durată la Cimișlia după ploile de aproape două luni

Inundații de durată la Cimișlia după ploile de aproape două luni

Ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele aproape două luni, într-o serie de localități ale raionului Cimișlia au fost inundate gospodăriile mai multor oameni.

Mijlocul lui iunie
Despre acest lucru, bunăoară, ne-a informat Lidia Startula, locuitoare a orașului Cimișlia, strada Petru Rareș nr.1: „Am avut de suferit acum două zile (mesajul ne-a parvenit la 19 iunie 2020 – nota autorului) din cauza ploii… Ne temem că dacă mai vin precipitații precum au fost, putem avea pagube mari”.
Într-o discuție pe care am avut-o cu dumneaei zilele trecute, am aflat că angajații de la primăria localității s-au implicat și parțial problema a fost soluționată. Dar femeia continuă să se teamă că o ploaie mare le va cauza daune irecuperabile.
Au fost inundate, de mai multe ori, gospodăriile adiacente canalului de evacuare a apelor pluviale, din apropierea Casei de Cultură a centrului raional. Grădinile și beciurile s-au împlut cu nămol, iar apa a pătruns până și în casele oamenilor.
Din anii 80-90 ai secolului trecut și până în prezent zona în cauză a avut deseori de suferit. Localnicii propun ca serviciile publice din oraș, în măsura posibilităților, să adâncească și să lărgească canalul, în ideea scăderii riscurilor de inundare.
Gospodăria familiei Beriozov, de pe strada Traian 137, la fel a fost inundată în ziua de 14 iunie curent. Stăpânul afirmă că doar defrișarea copacilor de pe malurile canalului nu va soluționa problema.
Serviciul Pompieri și Salvatori din Cimișlia s-a ocupat de lichidarea consecințelor inundațiilor, cu defrișarea arborilor și eliminarea deșeurilor din canal, care, într-o anumită măsură, stopau cursul apelor pluviale, favorizând creșterea nivelului acestora și ca urmare inundarea zonei din imediată apropiere.
Administrația locală a orașului și cea a raionului Cimișlia întreprind măsuri pentru lichidarea consecințelor inundațiilor. Primarul Sergiu Andronachi a menționat că locuitorii urbei, care au avut de suferit în urma inundațiilor, se pot adresa după ajutor.

Săptămâna curentă
Ploile torențiale continuă să facă ravagii în raionul Cimișlia. Recent, ni s-a comunicat că gospodăria Nadejdei Dranic de pe strada Cimișlia, nr.9, din satul Mihailovca a fost inundată. Ne vom deplasa la fața locului pentru a cerceta cazul.
Precipitațiile abundente din ultima vreme au inundat orașul Cimișlia de trei ori. Cel mai mult au avut de suferit locatarii care au construite case pe malul pârăului ce străbate localitatea de la vest la est și care se varsă în râul Cogâlnic.
De fiecare dată, torentul de apă se ridica la câțiva metri înălțime, pe alocuri se revărsa și inunda gospodăriile și casele oamenilor. La fel a fost, spre exemplu, și după ploaia din 22 iunie curent. Irina Trelia este una dintre locuitorii orașului Cimișlia care au avut de suferit de pe urma inundațiilor. Ea a venit la primăria locală pentru a scrie o cerere de acordare a ajutorului din partea autorităților.
Potrivit primarului de Cimișlia, Sergiu Andronachi, aici activează o comisie de evaluare a pagubelor inundațiilor. În fiecare zi, specialiștii primăriei se deplasează în teren pentru a purta discuții cu sinistrații, a constata cele întâmplate.
Pe parcursul a mai puțin de două luni, orașul Cimișlia a fost inundat de șase ori – la 4 și 15 mai, precum și la 14, 17, 22 și 23 iunie, de fiecare dată existând persoane care au avut de suferit.
Situația gravă cauzată de precipitațiile abundente urma a fi examinată în cadrul ședinței Consiliului orășenesc Cimișlia, care și-a ținut lucrările în prima jumătate a zilei de miercuri, dar în ultimul moment această chestiune a fost scoasă de pe agendă.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed