În raionul Ștefan Vodă, situația privind COVID–19 rămâne alarmantă

În raionul Ștefan Vodă, situația privind COVID–19 rămâne alarmantă

La începutul săptămânii curente, a avut loc ședința online a Comisiei extraordinare de sănătate publică din raionul Ștefan Vodă, la care s-a discutat situația epidemiologică din această unitate teritorial-administrativă.

Conform informației prezentate de Lidia Luchianov, specialistă a Serviciului sănătate publică Ștefan Vodă, situația este alarmantă. Până la data de 22 iunie au fost confirmate 359 de cazuri de infectare prin COVID-19. Până la momentul raportării, 269 de persoane s-au tratat. 302 oameni care s-au întors în raion de peste hotare se află în autoizolare.
Medicii de familie monitorizează zilnic alte 121 de persoane care au avut contact cu pacienții infectați și acum se află în carantină. 22 de persoane suspecte sunt în așteptarea rezultatelor testelor.
Pe data de 19 iunie, au fost confirmate pozitiv la COVID patru cazuri (câte unul în Purcari, Marianca de Jos, Talmaza și Copceac), iar la 20 iunie – cinci cazuri (Ștefan Vodă – 2, satele Ermoclia – 1, Semionovca – 1 și Copceac – 1).
Situația cea mai gravă este în localitățile Ștefan Vodă și Copceac. Astfel, în ultimele 14 zile, în centrul raional au fost confirmate pozitiv 11 cazuri, iar la Copceac – 18. Este îngrijorător faptul că în majoritatea cazurilor sursa de infectare este necunoscută, prin urmare, infecția „se plimbă” liber și prezintă pericol major pentru persoanele care nu respectă măsurile de protecție.
Lidia Luchianov a informat și despre două cazuri ieșite din comun. Este vorba despre faptul că la magazinul care aparține Anetei Frunze au fost confirmate pozitiv trei angajați, însă proprietarii lui refuză categoric să numească încă un lucrător, care a fost în contact, deși sănătatea lui poate fi în pericol. Dacă așa procedează oamenii care au o poziție în societate, un business propriu, atunci ce să vorbim despre un simplu cizmar, confirmat pozitiv, care lucrează într-o gheretă? Nici el nu vrea să divulge contacții, tovarășii de pahar, cărora le cunoaște numai prenumele…
Membrii comisiei au decis să fie luate măsurile de rigoare, conform legislației, iar magazinul va fi închis până la 3 iulie.
La 21 iunie, s-a menționat la ședință, angajații Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă au depistat multe încălcări ale restricțiilor la piața din Olănești. Amenzile aplicate vor contribui la schimbarea comportamentului neadecvat atât al vânzătorilor, cât și al cumpărătorilor…
La Spitalul raional, unde a fost deschisă secția de tratare a COVID-19, situația este sub control. În secție sunt tratați 14 pacienți infectați. Spitalul dispune de echipament și medicamente necesare.
Mariana Haret, șefa Centrului de sănătate Ștefan Vodă, a menționat că activitatea medicală se desfășoară normal, cu înalte măsuri de precauție, pacienții sunt primiți conform programărilor.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed