Pandemia de coronavirus: situație complicată în sudul țării

Pandemia de coronavirus: situație complicată în sudul țării

Patru raioane din sudul Republicii Moldova se află într-un negativ Top–10 al unităților administrativ–teritoriale unde sunt înregistrate cele mai multe cazuri de infecție prin COVID – 19.

Astfel, conform datelor de miercuri dimineață, raionul Cahul se situa, cu siguranță, pe locul trei în țară, după municipiile Chișinău și Bălți, cu peste 500 de persoane infectate.
Raionul Ceadâr-Lunga ce apropia de 400 de cazuri și ocupa poziția a șasea, fiind urmat de raionul Ștefan Vodă, cu ceva mai mult de 300 de infectați.
În acest nedorit top se regăsea și raionul Comrat, unde, până la 10 iunie curent, numărul celor atacați de această boală era de 251 de oameni.
Gravă rămânea situația și în raionul Căușeni – 232 de cazuri, în raionul Taraclia – 160, în raionul Vulcănești – 110, în raionul Basarabeasca – 80 de cazuri.
Stabilă era starea de lucruri în raioanele Cantemir (36 de infectați) și Cimișlia (33), unde marți, bunăoară, nu au fost atestate cazuri de îmbolnăvire.
Chiar dacă pe data de 9 iunie în raionul Leova au fost înregistrați doi infectați, această unitate teritorial-administrativă are cel mai mic număr de cazuri – 9.

Instituirea a patru restricții la Cahul…
După ce, vinerea trecută, 26 de oameni din raionul Cahul au fost confirmați pozitiv la coronavirus, autoritățile au adoptat hotărârea de a reveni la instituirea anumitor restricții.
Despre aceasta a anunțat Vladimir Calmîc, vicepreședinte al raionului Cahul, președintele Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă susținută în după-amiaza zilei de 5 iunie curent.
S-a specificat că cele mai multe cazuri, din totalul de 26 înregistrate, erau persoane din municipiul Cahul – 13, și din localitatea Pelinei – șase, dintre care patru – membri ai unei familii.
Tot în acea zi, la un spital din Chișinău a decedat un bărbat de 70 de ani, originar din raionul Cahul.
Potrivit lui Vladimir Calmîc, rezultatul din vinerea precedentă a determinat luarea unor decizii și măsuri drastice, aprobate de Comisia raională, totul pentru a stopa răspândirea COVID-19, printre care și închiderea piețelor.
„Este un pericol iminent vizitarea cimitirelor. Ne pare rău pentru acest pas, dar lumea trebuie să înțeleagă: măsura aceasta a fost luată dintr-o necesitate stringentă și din dorința autorităților de a păstra sănătatea cetățenilor”, a declarat președintele Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică.
Astfel, principalele decizii adoptate au fost următoarele:

  1. Sistarea activității piețelor din municipiul Cahul, începând cu 9 iunie până pe 22 iunie. A rămas să activeze numai piața angro amplasată pe strada Dunării din municipiul Cahul, pentru vânzarea produselor agricole.
  2. Interzicerea accesului la cimitirele din raionul Cahul în perioada 6–19 iunie 2020.
  3. Sistarea transportului public interurban și a transportului agenților economici între 8 și 21 iunie curent.
  4. Întreruperea activității întreprinderilor „Tricon”, „Draxlmaier” și LTM pentru 14 zile (de la 8 până la 21 iunie 2020).

„Deciziile sunt dure, dar când le analizezi, înțelegi că la baza acestora a stat grija față de oameni. Sperăm să fim înțeleși de către populație și de agenții economici a căror activitate a fost sistată”, a concluzionat Vladimir Calmîc.
…și abrogarea a trei din ele
Marți, a fost o zi plină de evenimente cu impact pentru cetățenii municipiului Cahul, comunică ziuadeazi.md.
După ce, vineri, au fost instituite mai multe restricții cu scopul de a micșora cumva numărul persoanelor infectate de COVID-19, pe parcurs, lucrurile s-au schimbat, unele în mod esențial.
Marți, la ora 8:00 dimineața, comercianții care vindeau în piețe au fost întâmpinați de către polițiști. Vânzătorii de la piața agricolă din oraș au fost extrem de revoltați și, după lungi discuții cu polițiștii, au mers să protesteze în Piața Independenței. Acolo, deja se aflau comercianți din alte câteva piețe.
Ecoul protestelor a ajuns la Consiliul Raional Cahul, unde avea loc ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică.
La ora 15:00, în cadrul altei ședințe a Comisiei în cauză, s-a decis că piețele vor continua să activeze, doar cu respectarea normelor de protecție atât din partea cumpărătorilor, cât și a vânzătorilor. Cei care nu se vor conforma riscă amenzi usturătoare, iar directorii piețelor amenință cu rezilierea contractelor de arendă în caz de încălcări.
Pe 10 iunie, la ora 9:00, a fost desfășurată o altă ședință a aceleiași Comisii, la care s-a discutat despre înăsprirea condițiilor de acces în centrele comerciale și supermarketurile din Cahul.
Sursa citată mai precizează că sărbătorirea Paștelui Blajinilor anunțată pentru 7 și 8 iunie nu a avut loc în raionul Cahul.

Sistarea transportului public interurban și a transportului agenților economici în perioada 8 iunie – 21 iunie.
Prevederea privind sistarea transportului public interurban și a transportului agenților economici fost anulată marțea aceasta, la ședința din dimineața zilei. De miercuri, 10 iunie, transportul interurban circulă în regim normal, cu asigurarea normelor igienice și de securitate anti-COVID-19. Transportul public circula având pasageri doar în proporție de 60% din numărul de locuri pe scaun.
A fost abrogată și decizia de sistare a activității colectivelor SA „Tricon”, „Draxlmaier” și LTM. Motivul invocat de către funcționarii Centrului de Sănătate Cahul este că situația este ținută sub control în cadrul acestor întreprinderi, angajații confirmați cu COVID-19 aflându-se în izolare sau la tratament. Ar mai trebui de specificat că la una dintre întreprinderi au fost trimiși în carantină lucrătorii dintr-o tură întreagă.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed