Comemorarea eroilor SMURD la Haragâș, Cantemir

Comemorarea eroilor SMURD la Haragâș, Cantemir

Acum patru ani, un elicopter SMURD care se afla într-o misiune de salvare, în drum de la Chișinău spre Cahul, s-a prăbușit într-o pădure la Haragâș, raionul Cantemir. Nimeni dintre cei patru membri ai echipajului nu a supraviețuit. Evenimentul de comemorare a eroilor SMURD, care și-au pierdut viața în tragicul accident aviatic, a fost organizat marți, 2 iunie curent, la Complexul memorial din Haragâș, raionul Cantemir.

La comemorare au fost prezenți oficiali de rang înalt din România și Republica Moldova: Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, comisar-șef de poliție din cadrul Ambasadei României în R. Moldova, Adrian Radu, șeful IGSU al MAI, general Mihail Harabagiu, secretarul de stat al MAI, Mariana Grama, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Holostenco, reprezentanți ai APL de nivelul I și II din teritoriu, salvatori, pompieri, polițiști, locuitori ai satului Haragâș, în frunte cu primarul Iurie Bălănuță, ș. a.
Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PS Veniamin. În cadrul manifestării, Ambasadorul României la Chișinău, ES Daniel Ioniță, a subliniat faptul că „eroii nu mor”: „patru eroi și-au pierdut viața pentru binele nostru. Eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin faptele urmașilor. Nu trebuie să uităm că ei ne-au lăsat în urmă oameni îndurerați, dar ei ne-au întărit convingerea de a ajuta oamenii. Acum, SMURD s-a extins. Faptul că suntem aici demonstrează că sacrificiile nu sunt zadarnice”, a declarant Daniel Ioniță.
Participanții la eveniment au depus flori de recunoștință la monumentul edificat la locul tragediei la 2 iunie 2017. Reamintim că, în data de 2 iunie 2016, un elicopter SMURD Iași, cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit în pădurea din apropiere de localitatea Haragâș, Cantemir, în condiții de ploaie și ceață. Pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune, deplasându-se spre Cahul pentru a prelua un pacient. Veșnică odihnă piloților Doru Gavril și Voicu Șocae, medicului Mihaela Dumea și asistentul medical Gabriel Sandu!
Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier, lansat în 2014, cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de asistență calificată în situații de risc. Până în prezent, echipajele SMURD România au efectuat 13500 de intervenții terestre pe teritoriul țării noastre, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere cu transport medical asistat. Chiar în ziua în care s-au împlinit patru ani de la tragedie, un elicopter SMURD Iași a intervenit în Republica Moldova pentru a salva o pacientă în vârstă de 27 de ani.

Text și imagini: Ion DOMENCO

You May Have Missed