Decizia nr. 6 din 24 martie 2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) în Republica Moldova şi în raionul Cimișlia

Decizia nr. 6 din 24 martie 2020 privind evoluția situației epidemiologice a infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) în Republica Moldova şi în raionul Cimișlia

În cadrul ședinței comune a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică și Comisiei pentru Situații Excepționale din raionul Cimișlia (vezi imaginea), a fost examinată situația epidemiologică privind infecția COVID-19, inclusiv tendințele de evoluție a bolii la nivel global, regional și național.
Astfel, se constată ca, la data de 24 martie 2020, în lume sunt infectate 381.287 de persoane, au decedat 16.563 de persoane, au fost tratate 100.581 de persoane.
În Republica Moldova sunt confirmate 109 cazuri noi de infecție cu Coronavirusul de tip nou (COVID- 19), dintre care patru cazuri au fost înregistrate în regiunea transnistreană.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că 10 din cei 109 pacienți sunt în stare gravă, iar un bolnav a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, o femeie gravidă din Ștefan Vodă, dar și un lucrător medical s-au infectat după ce au contactat cu persoane care au fost la Mănăstirea Poceaev din Ucraina.
Distribuirea cazurilor de infecție după vârstă: până la un an – 0; 5-9 ani – 1; 10-19 ani – 8; 20-29 de ani – 17; 30-39 de ani – 23; 40-49 de ani – 13; 50-59 de ani – 27; 60-69 de ani – 16; 70-79 de ani – 2; peste 80 ani – două cazuri.
Distribuirea cazurilor pe localități: municipiul Chișinău – 40; raioanele: Hâncești – 17; Căușeni – 8; Ștefan Vodă – 8; Ialoveni – 6; raioane de est ale Republicii Moldova – 6; Soroca – 5; Anenii Noi – 4; Sângerei – 3; Cantemir – 2; Râșcani – 2; Basarabeasca – 1; Cahul – 1; Călărași – 1; Dubăsari – 1; Florești – 1; Leova – 1; Șoldănești – 1; Orhei – 1.
În raionul Cimișlia, informația este prezentată zilnic la Celula de Criză și la data de 23.03.2020 la autoizolare se aflau 400 de persoane: Cimișlia – 152; Gura Galbenei – 41; Selemet – 22; Satul Nou – 21; Batâr – 17; Sagaidac – 16; Mihailovca – 14; Hârtop – 12; Cenac – 12; Ivanovca Nouă – 12; Lipoveni – 12; Munteni – 7; Suric – 6; Mereni – 6; Topal – 5; Albina – 5; Troițcoe – 5; Porumbrei – 4; Ciucur-Mingir – 4; Gradiște – 4; Bogdanovca Veche – 3; Valea Perjei – 3; Fetița – 3; Marienfeld – 3; Codreni – 2; Satul Nou – 2; Ialpujeni – 2; Ecaterinovca – 2; Coștangalia – 1; Javgur -1; Zloți – 1.
Până în prezent, în raionul Cimișlia au fost suspectate 11 persoane cu infecția COVID-19, dintre care 8 cu rezultate negative, în localitățile Satul Nou, Fetița, Cimișlia, Topala, Sagaidac, Gradiște, Javgur, iar trei persoane suspecte, care au fost declarate la ziua de 23 și 24 martie, se află în proces de examinare. Se stabilește cercul de persoane cu care au contactat, acestea fiind monitorizate zilnic.
În urma analizei situației epidemiologice actuale la nivel raional privind COVID-19, recomandărilor organismelor internaționale în domeniu și în conformitate cu Dispoziția nr. 2 din 20 martie 2020 și cu Dispoziția nr. 3 din 23.03.2020 a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, Comisia pentru Situații Excepționale și Comisia Extraordinară de Sănătate Publică din raionul Cimișlia decid:
1. Se interzice persoanelor în vârstă de peste 63 ani, începând cu data de 25 martie 2020, aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția:
− deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță;
− deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare;
− deplasărilor pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată;
− deplasărilor pentru alte motive justificate și care nu pot fi amânate (de exemplu, decesul unui membru al familiei, necesități ale persoanelor și animalelor de companie etc.).
2. Se interzice, începând cu data de 25 martie 2020, aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement.
3. Se interzice prestarea serviciilor de alimentație publică în unitățile de comercializare a produselor petroliere.
4. Se interzice activitatea serviciilor hoteliere pe teritoriul raionului Cimișlia.
5. Se interzice activitatea serviciilor stomatologice, excepție fiind cabinetul stomatologic din incinta IMSP „Spitalul raional Cimișlia”, în cazuri de necesitate urgentă.
6. Se interzice activitatea tuturor punctelor de schimb valutar, cu excepția celor amplasate în incinta băncilor și afiliate băncilor.
7. Se permite reluarea/continuarea, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor igienice pentru reducerea răspândirii infecției COVID-19, a:
− activității de comerț cu amănuntul prin intermediul magazinelor specializate de comercializare a pieselor de schimb și a altor produse conexe serviciilor de deservire tehnică a unităților de transport și utilajului agricol (testarea auto, vulcanizarea, serviciile reparații auto care vor activa în regim normal cu permis de autorizare și permis CSP);
− activităților de comerț cu ridicata (angro) a tuturor tipurilor de mărfuri;
− activităților de servicii funerare și de comerț cu produse conexe serviciilor funerare, prin unitățile comerciale specializate;
− comerțului electronic;
− prestărilor serviciilor notariale de necesitate stringentă, la solicitarea băncilor comerciale: înregistrarea în registrul garanțiilor reale mobiliare și autentificarea contractelor de ipotecă, pentru a asigura acordarea creditelor, în primul rând din sectorul agricol, precum și agenților economici din toate ramurile permise pentru activitate, pentru finanțarea următoarelor scopuri:
(I) procurarea tehnicii și utilajului agricol;
(II) mijloace circulante (motorină, produse alimentare, produse de igienă);
(III) alte produse necesare asigurării activității curente a agentului economic.
− activităților companiilor în domeniul construcțiilor.
8. Instituțiile medico-sanitare publice vor asigura acordarea asistenței medicale tuturor persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19, indiferent de statutul acestora în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (asigurate/neasigurate).
9. Inspectoratul de Poliție și Centrul de Sănătate Publică vor asigura evidența unică a informației cu privire la persoanele infectate cu COVID-19, persoanele aflate în contact cu cele infectate, persoanele aflate în regim de autoizolare/carantină.
10. Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, prin intermediul subdiviziunilor sale, pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat, deserviți de prestatorul menționat, va asigura, începând cu 1 aprilie 2020:
10.1 distribuirea la domiciliu, cu însoțirea unui angajat al Inspectoratului de Poliție Cimișlia, a pensiilor, alocațiilor sociale de stat și a altor prestații sociale pentru beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă și alocații sociale de stat pentru persoane vârstnice;
10.2 achitarea prin intermediul oficiilor poștale a plăților sociale beneficiarilor, indiferent de viza de reședință/domiciliul, asigurând regim fluidizat de acces al persoanelor și cu respectarea distanței sociale.
11. S-a luat act de informația prezentată de Mircea Tarlev, șef al Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Cimișlia, privitor la focarul de rabie depistat în orașul Cimișlia și măsurile întreprinse pentru profilaxia și localizarea lui. Se aprobă planul de măsuri pentru lichidarea focarului de rabie din orașul Cimișlia.
12. Controlul executării prezentei decizii se pune în sarcina vicepreședintelui Comisiei pentru situații excepționale, Marin Brînză, președintei Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică, Tamara Pascari, șefului Inspectoratului de Poliție Cimișlia, comisar-principal, Oleg Doni.
Comisia pentru Situații Excepționale,
Comisia Extraordinară
de Sănătate Publică
din raionul Cimișlia

You May Have Missed