Vizita de lucru a premierului Ion Chicu în raionul Cimișlia

Vizita de lucru a premierului Ion Chicu în raionul Cimișlia

Pe 5 martie curent, șeful Cabinetului de Miniștri, Ion Chicu, a avut o deplasare de serviciu în raionul Cimișlia, se arată într-un comunicat al Serviciului informare și comunicare cu mass-media.

Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, primărița satului Selemet, îi adresează o întrebare lui Ion Chicu

Discuțiile de la Consiliul raional
Premierul a avut întâlniri cu reprezentanții conducerii acestei unități administrativ-teritoriale, cu consilieri raionali, cu primari, conducători ai serviciilor desconcentrate și cu alți locuitori.
Premierul a informat asistența despre evoluția indicatorilor economiei naționale. Anul 2019 a fost încheiat cu un deficit de numai 2,4 puncte procentuale. Datoria publică față de Produsul Intern Brut s-a redus cu 1,9 puncte procentuale, ajungând până la 25,1 puncte procentuale și este una din cele mai mici în regiune. A fost finalizat cu succes programul cu Fondul Monetar Internațional, fapt ce oferă un fundal pozitiv pentru semnarea unui acord nou. Încasările la buget, în perioada ianuarie-februarie 2020, sunt cu 1,2 miliarde mai mari decât în perioada similară a anului 2019. În special, au crescut încasările Serviciului Vamal, cu 25% comparativ cu 2019. Asta se datorează eficientizării activității instituției.
Ion Chicu a mulțumit agenților economici pentru contribuția la bugetul de stat, a abordat subiectul investițiilor în construcția drumurilor pentru 2020 și efectele așteptate. Obiectivul industrializării raioanelor țării și al creării locurilor de muncă stabile și bine plătite aproape de casele oamenilor nu poate fi atins fără o infrastructură rutieră de calitate și servicii de transport rapide și la costuri rezonabile. După modificarea atitudinii față de distribuirea fondurilor pentru construcția drumurilor, raionul Cimișlia va beneficia de 15 milioane de lei, comparativ cu 5 milioane de lei în anul trecut. Fiecare localitate va primi corpuri de iluminat stradal pentru a le instala la câte un kilometru de drum.
Șeful Executivului a accentuat că Republica Moldova trebuie să oprească exodul, în special al tinerilor. Pentru aceasta este necesar să fie create locuri de muncă și să fie îmbunătățit nivelul de viață în toate localitățile țării. Se vor face investiții mari în construcția rețelelor de apeduct, în canalizare și în iluminarea străzilor.
Prim-ministrul a vorbit despre politica externă echilibrată și necesitatea de a construi parteneriate reciproc avantajoase în Est si în Vest, pentru a crește oportunitățile de dezvoltare economică.
Premierul a răspuns la întrebările adresate de participanții la întâlnire. Au fost abordate probleme din diverse domenii, cum ar fi cele ale companiilor de finanțare non-bancare; subiectul gazificării și alimentării cu apă a Parcului industrial din Cimișlia; gunoiștile neautorizate și colectarea și procesarea deșeurilor solide; sporirea autonomiei autorităților publice locale; problema transportului de mărfuri de mare tonaj care tranzitează orașul Cimișlia; cozile mari la serviciile medicale asigurate; subiectul inegalității mărimii pensiei, fiind menționate pensiile judecătorilor și ale procurorilor, problema cadrelor medicale în spitalul raional și altele.
După ședința publică, Ion Chicu a primit în audiență locuitori ai raionului Cimișlia.

Deplasarea la uzina de beton asfaltic
În timpul aflării în raionul Cimișlia, prim-ministrul a vizitat uzina de beton asfaltic „IrindaPrim” SRL, care este una dintre cele mai mari și bine echipate din țară. Compania este un participant activ la licitațiile de construcție a drumurilor organizate atât de Administrația de Stat din acest domeniu, cât și de partenerii donatori.
În discuția cu administrația întreprinderii, premierul a fost informat despre cooperarea companiei cu autoritățile centrale și cu cele locale, despre mersul lucrărilor de construcție executate. În prezent, compania este în proces de construcție a două poduri rutiere din țară și repară sectorul de drum Mihailovca-Cimișlia.
Directorul uzinei l-a informat pe șeful Executivului despre accesul la materia primă și a abordat subiecte referitoare la transportul acesteia. Contractele companiei, în prezent, încarcă sută la sută capacitățile tehnice ale uzinei de beton asfaltic.

La stația de încărcare a mașinilor electrice
Prim-ministrul a mers la o companie care investește în crearea unei rețele de stații de încărcare a mașinilor electrice și producerea energiei solare.
„Azi e Ziua eficienței energetice și mă bucur să cunosc o companie care contribuie atât la eficiența, cât și la securitatea energetică a Republicii Moldova”, a spus Ion Chicu.
Dezvoltatorul proiectului, Chiril Gaburici, a relatat despre intențiile investiționale ale companiei. Va fi creată o rețea de 70 de stații de încărcare, dintre care 20 vor fi în municipiul Chișinău. În prezent, compania administrează deja o rețea de 30 de stații. Firma a investit în crearea unui parc de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 1 Mwh în Chișinău și acum este în proces de construcție a unui parc de 20 Mwh în Comrat. Astfel, mașinile electrice vor fi alimentate cu energie verde. Investitorul a menționat că în cazul în care statul ar prioritiza consumul de energie verde, investițiile în parcurile fotovoltaice ar crește. În următorii patru ani, întreprinderea planifică investiții, pentru extinderea rețelei de încărcare electrică, în valoare de 500 de mii de euro, iar alte peste 15 milioane de euro – în producerea energiei solare.
Premierul a salutat investițiile în capacitățile de producere a energiei verzi și a asigurat că Guvernul va examina posibilitatea de a susține creșterea consumului de energie verde. Aceste investiții servesc la sporirea autonomiei și a securității energetice a Republicii Moldova.

Construcția drumului Porumbrei-Cimișlia
Prim-ministrul a făcut o vizită de lucru și la șantierul de construcție a drumului Porumbrei-Cimișlia. Sectorul are o lungime de 19,1 km. Bugetul proiectului constituie circa 30 de milioane de euro, bani acordați de Banca Europeană de Investiții.
Ion Chicu a fost informat despre faptul că lucrările de construcție a drumului au început în 2019 și urmează a fi încheiate în ianuarie 2022. Responsabilii au menționat că până acum s-au executat lucrări în proporție de 23%, au fost mobilizate 238 de utilaje tehnice și angajați peste 350 de muncitori.
Darea în exploatare a traseului va descongestiona traficul camioanelor de mare tonaj pe străzile orașului Cimișlia și va contribui la dezvoltarea economică a acestui sector.
Reprezentanții companiei constructoare au dat asigurări că lucrările vor fi executate calitativ și în termenul stabilit în contract.

Evaluarea lucrărilor de reconstrucție a unui bloc de studii
Ion Chicu a evaluat desfășurarea lucrărilor de reconstrucție a unui bloc de studii al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia. Aici învață peste 800 de elevi, dar capacitatea instituției este pentru 600 de copii.
În vara anului 2019 au demarat lucrările de reparație a clădirii fostei grădinițe, care va fi transformată în bloc de studii pentru elevii din clasele primare, cu o capacitate de 300 de copii. Instituția are două etaje și se renovează capital, fiind modernizate rețelele de infrastructură, schimbat acoperișul și finisată fațada.
Premierul a fost informat despre faptul că se respectă termenul de executare a lucrărilor, iar până la 1 septembrie 2020 blocul de studii va fi funcțional.
Ion Chicu a solicitat responsabililor să verifice ca lucrările să fie executate calitativ, iar materialele folosite să corespundă normelor naționale.
Guvernul a alocat 4,5 milioane de lei pentru procurarea mobilierului și a echipamentului necesar. Reparația blocului este desfășurată în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Republica Moldova”, gestionat de ministerul de profil și implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova.
În cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia activează în total peste 80 de angajați, dintre care mai mult de 50 sunt cadre didactice.
Nicu DUMBRĂVEANU

You May Have Missed