Auzi pentru viața ta!

Auzi pentru viața ta!

Ziua Mondială a Auzului, consemnată recent, a avut drept scop sensibilizarea și conştientizarea de către populație a importanţei şi prevenirii deficienţelor auzului. Organizaţia Mondia lă a Sănătăţii (OMS) a accentuat impactul asupra sănătății, protejarea auzului. Cauzele deficiențelor/pierderii totale a auzului sunt: genetice, complicații la naștere, infecții cronice ale urechii, utilizarea în exces a medicamentelor, expunerea la zgomot excesiv și îmbătrânirea (circa 1,1 mlrd. de tineri între 12 și 35ani riscă să piardă auzul din cauza expunerii la zgomot în mediul recreativ).

Persoanele cu pierderi auditive beneficiază de identificarea timpurie; utilizarea aparatelor auditive, a implanturilor cohleare și a altor dispozitive de asistare; subtitrare și limbajul semnelor; alte forme de sprijin educațional și social. În Republica Moldova, incidenţa prin bolile urechii și apofizei mastoide a constituit, în 2018, 56,4 la 10 mii de locuitori, în 2017 – 56 la 10 mii. Asta înseamnă să nu ai auz normal – praguri de auz de 25 dB la ambele urechi – ai pierderi de auz, ce poate fi ușoară, moderată, severă sau profundă.
Multe persoane care au auzul deja afectat nu sunt conștiente că au această problemă. Problemele auditive pot afecta viața socială, profesională, educația acestor persoane. Verificarea periodică a auzului garantează că problemele sunt identificate la timp și tratate până nu se acutizează. Jumătate din tinerii de 12-35 ani (peste 1 mlrd. pe glob) pot dezvolta probleme auditive din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice, inclusiv de la telefoane mobile, playere audio, căști etc.
Printre cauzele congenitale se numără: rubeola maternă, sifilisul sau alte infecții în timpul sarcinii; greutate mică la naștere; asfixie la naștere (lipsa oxigenului în momentul nașterii); utilizarea necorespunzătoare a anumitor medicamente în timpul sarcinii; icter sever în perioada neonatală, ce poate deteriora nervul auditiv la un nou-născut.
Cauze dobândite: infecții cronice ale urechii; colectarea lichidului în ureche (otită medie); utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi cele utilizate în tratamentul infecțiilor neonatale, malarie, tuberculoză rezistentă la medicamente și cancer; traumă la nivelul capului sau urechii; zgomot excesiv, inclusiv zgomot profesional, precum cel din mașini și explozii; îmbătrânirea, în special, datorită degenerării celulelor senzoriale; ceară sau corpuri străine care blochează canalul urechii; la copii, otita medie cronică este o cauză frecventă a pierderii auzului.
Pentru prevenirea maladiei, se recomandă: reducerea expunerii (atât profesională, cât și recreativă) la sunete puternice prin conștientizarea riscurilor; utilizarea dispozitivelor individuale de protecție, cum ar fi dopuri de urechi și căști care anulează zgomotul; screening la copii pentru otită medie, urmată de intervenții medicale sau chirurgicale adecvate; evitarea utilizării anumitor medicamente care pot fi dăunătoare auzului.
Protejați-vă auzul, e foarte important pentru sănătatea dvs. și pentru o viață normală!
Anton GHEORGHELAȘ, medic ORL, Cantemir
Aurel BABILEV, medic, Promovarea Sănătății

You May Have Missed