Transnistria – memorie vie și o rană deschisă

Transnistria – memorie vie și o rană deschisă

„A fost război. Ecoul lui și-acum mai este viu…”

Cu aceste versuri ale regretatului poet Grigore Vieru a început, în incinta Bibliotecii Publice „Valeriu Matei” din orașul Leova, activitatea dedicată tristei zile a începutului războiului de la Nistru.
Într-un mesaj venit pe adresa redacției noastre de la această instituție culturală se menționează că au trecut 28 de ani de când forțele ostile integrității și suveranității Republicii Moldova au încercat să ne bareze drumul nostru spre libertate.
La eveniment au fost prezenți participanții la acel măcel, Stelian Jantîc, Valerii Mercușev și Constantin Profirdin, care au povestit despre calvarul prin care au trecut.
Elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din localitate au recitat poezii, au vizionat videoclipuri despre acest război crunt.
La finele manifestării, reprezentanții tinerei generații le-au mulțumit combatanților pentru faptele de eroism de care au dat dovadă, făgăduindu-le că vor fi și ei la straja păcii pe acest colțișor de rai.
Fiecare dintre noi, au mai spus copiii, își dorește să fie o sămânță în câmpul de pace, dorește să cuprindă dimensiunile zorilor, fără de care omul nu poate să fie, dorește să le spună Pământescul Mulțumesc celor cu suflet mare, dorește să cânte pacea, ca toate măicuțele să nu mai verse lacrimi, să nu-și piardă soții și fiii.
Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed