Model social de succes în orașul Cantemir

Model social de succes în orașul Cantemir

Zilele trecute, Asociația Obștească „Concordia. Proiecte Sociale” a organizat o vizită de lucru la Cantemir. Obiectivul acesteia, cu participarea experților de la Austria Early intervention și Austria Develop multisectorial networks of support și din România, este dezvoltarea parteneriatului public–privat pentru intervenția timpurie.

Este vorba de măsuri preventive în ceea ce privește separarea familiei și abandonul copilului, prin accesul la o rețea de servicii sociale integrate, complementare de stat și private prin aplicarea modelului de intervenție timpurie austriac „Fruhe Hilfe”. La întâlnire au participat și reprezentanți ai AO „Concordia. Proiecte Sociale Moldova”, or, experții austrieci și români s-au arătat interesați de posibilitatea implementării și sustenabilității modelului dat în țara noastră.
În cadrul evenimentului, Viorica Munteanu, șef-adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Cantemir, a prezentat pașaportul social al raionului (servicii și statistici), iar Olga Hâțu, șefa Centrului Sănătate Cantemir – pașaportul serviciilor medicale prestate solicitanților.
Ulterior, expertul de la „Fruhe Hilfen” a făcut o trecere în revistă a modelului austriac: crearea unor rețele de sprijin pentru consolidarea familiilor și prevenirea abandonului copiilor în R. Moldova – o adaptare a modelului de succes „Fruhe Hilfen” din Austria, după care a urmat o vizită la Centrul Multifuncțional Pleșeni, unde au fost prezentate serviciile prestate beneficiarilor.
De menționat că, din 2015, în Austria a început implementarea modelului de intervenție timpurie (așa-numitele „rețele de asistență timpurie”, „Fruhe Hilfen”). Conceptul care stă la baza acestora a fost dezvoltat între anii 2011-2014 de către Institutul Austriac de Sănătate, pe baza descoperirilor internaționale și a analizei sistematice a experienței practice acumulate în diferite țări.

Ion DORU

You May Have Missed