Vizită a doi oficiali europeni în orașul Leova

Vizită a doi oficiali europeni în orașul Leova

Orașul Leova a găzduit, la 12 februarie curent, doi înalți oficiali europeni, și anume: Excelența Sa Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, și Excelența Sa Angela Ganninger, ambasadoarea Republicii Federale Germania în țara noastră.

Discuții la primărie
Înalții diplomați de la Chișinău, ne-au comunicat surse din cadrul primăriei orașului, au vizitat administrația publică de nivelul întâi din localitate, unde s-au întâlnit cu Alexandru Bujorean, primarul de Leova. Aici, ei au discutat despre mai multe proiecte comune realizate cu suportul UE și GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei), precum și despre unele care urmează a fi implementate.
Printre acestea sunt, bunăoară, reparația Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din localitate și extinderea sistemului de canalizare în orașul Leova, lucrări care vor începe în acest an, al căror cost va depăși 3,5 milioane de euro.
Alexandru Bujorean a subliniat importanța consolidării eforturilor în vederea reconstrucției podului peste râul Prut, proiect de importanță regională, care ar renaște această zonă a țării.
Întrevederea de la Consiliul raional
În aceeași zi de miercuri, în incinta Consiliului Raional Leova a avut loc întrevederea Excelenței Sale Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, și a Excelenței Sale Angela Ganninger, ambasadoarea Republicii Federale Germania în țara noastră, cu Nicolae Prițcan, președintele acestui raion, și cu Aliona Briciag și Rodica Hasan, vicepreședinți ai unității administrativ-teritoriale în cauză.
În cadrul ședinței, informează pagina electronică a Consiliului raional, părțile au făcut un schimb de opinii referitor la proiectele comune realizate în cadrul teritoriului raionului Leova cu suportul Uniunii Europene și al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, precum și cu proiectele ce urmează a fi implementate.

Întâlnirea cu elevii
Delegaţia Uniunii Europene continuă seria de evenimente „EU Talks: Vorbeşte cu Europa”, organizate în cadrul Campaniei naţionale de informare „Uniunea Europeană – Republica Moldova: împreună mai puternici. Creăm noi oportunităţi pentru tineri!”.
La 12 februarie curent, reprezentanţii UE şi ai programelor europene pentru tineri s-au întâlnit cu elevii de la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru” din orașul Leova. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, şi Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în ţara noastră.
„Mă bucur să văd atâţia tineri dinamici, energici şi plini de entuziasm, hotărâţi să schimbe în bine Republica Moldova. Am venit la voi, liceenii din Leova, ca să vă prezentăm cele mai importante oportunităţi de educaţie oferite de UE şi care se află la dispoziţia tuturor tinerilor din Republica Moldova”, a spus Peter Michalko, citat de portalul de știri leova.org.
Totodată, oficialul a menţionat că „EU Talks” reprezintă şi o platformă de informare a oamenilor despre asistenţa acordată de Uniunea Europeană în diverse alte domenii, cum ar fi antreprenoriatul, dezvoltarea locală sau agricultura.
„Ştim că aveţi vise mari, ştim că vă doriţi să descoperiţi lumea şi să vă realizaţi ca personalitate. Noi vrem să vă ajutăm, oferindu-vă informaţii. Vă vom spune care este calea cea mai rapidă şi mai sigură ca să accedeţi la ele şi cum aceste oportunităţi vă pot schimba viaţa de zi cu zi aici, la voi acasă”, a adăugat ambasadorul Uniunii Europene.
Pentru ca tinerii de la Leova să poată afla din chiar prima sursă despre numeroasele posibilități de dezvoltare personală şi profesională oferite de Uniunea Europeană, la întâlnire au participat reprezentanţi ai mai multor programe europene pentru tineri. Ei le-au vorbit elevilor despre Erasmus+ şi despre EU4Youth, le-au explicat cum pot să acceseze aceste programe şi astfel să trăiască experienţe de neuitat.

Alte două evenimente
Programul aflării celor doi demnitari europeni în orașul Leova a fost unul destul de încărcat, agenda mai cuprinzând o întrevedere cu reprezentanți ai societății civile din localitate și o deplasare la stațiile de captare și de tratare a apei din râul Prut, reabilitate cu suportul financiar al Guvernului Germaniei.
Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed