Semnal de alarmă: violenţa în familie este în ascensiune

Semnal de alarmă: violenţa în familie este în ascensiune

Inspectoratul de poliţie din raionul Cimişlia a efectuat un raport în baza unei analize a situației privind criminalitatea în zona de care este responsabil, la compartimentul infracţiunilor ce ţin de sfera relaţiilor familiale.

La capitolul infracţiuni, cazurile de violenţă în familie sunt în ascendenţă pe an ce trece. Astfel, pe parcursul lui 2019, au fost înregistrate 31 de infracţiuni de violenţă în familie, pe când cu un an mai devreme au avut loc 23 de astfel de cazuri, iar în 2017 – doar 15 infracţiuni.
Datele statistice prezentate denotă faptul că violenţa în familie ar putea fi curmată doar în urma cooperării mai strânse între comunităţi şi organele de drept.
Taţii şi mamele trebuie să înţeleagă că denunțarea conflictului sau a violenței în familie nu este o faptă rușinoasă, ba din contra, ea poate salva vieţile lor și ale copiilor acestora. Violenţa nu se manifestă într-un episod izolat, ci se repetă atunci când nu se iau măsuri.
Principalele cauze generatoare de violenţă sunt consumul excesiv de alcool, conflictele și comunicarea brutală între membrii familiei, dar, în mod special, lipsa de educaţie.
Ce faci atunci când în familia ta au loc acţiuni de violență?
– Apelezi la Inspectoratul (Sectorul) de poliţie local.
– Dacă nu poți părăsi locuința, încerci să te izolezi într-o cameră și să suni de urgenţă la numărul unic 112.
– Nu te adăposti în bucătărie – acolo sunt cuțite și obiecte cu care agresorul te-ar putea răni.
– Dacă ai părăsit locuinţa şi nu ai reușit să iei un telefon cu tine, solicită ajutor de la vecini.
– Dacă nu ai reușit să scapi de agresor, încearcă să te protejezi în cele mai sensibile părți ale corpului – fața și capul. Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la un vecin ori la o rudă de încredere până la sosirea poliţiei.

Ce faci după producerea agresiunii?
Pentru siguranța ta, părăsește domiciliul, dacă agresorul mai este în casă ori bănuiești că se va întoarce. Așteaptă afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția.
Dacă nu poţi să ieși din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale ori pentru a depune plângere la poliție, sună la 112 și vei fi ajutat de urgență.
Adresează-te la asistentul social comunitar pentru consiliere sau solicită poliţiei de comunice cazul Direcţiei asistenţă socială şi protecţia familiei, primăriei ş. a.
Mergi la cel mai apropiat adăpost sau la un Centru care prestează servicii pentru victimele violenţei în familie (psiholog, consilier familial, jurist etc.).
Depune cerere în instanţa de judecată cu solicitarea de a se lua măsurile de protecţie, iar în caz de imposibilitate, solicită poliției asistența în aplicarea măsurilor de protecție.
Schimbarea situaţiei unei relații abuzive sau violente nu este ușoară. Poate încă mai speri că lucrurile se vor schimba, oricare ar fi motivele, dar tolerând abuzurile și violența, îți faci rău ție și copiilor care suferă odată cu tine.
Sursa:
Inspectoratul de Poliţie din raionul Cimişlia

You May Have Missed