Ziua Mondială a Diabetului – marcată la Cimișlia

  Sloganul anului acesta sună în felul următor „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”

  La Cimișlia, toți doritorii au putut să-și verifice gratuit nivelul glucozei. De asemenea, în cazul în care o persoană a fost depistată că are un nivel sporit al glucozei, aceasta a beneficiat gratuit de un glucometru.

medicină, medici, sânge, pacient, bolnav, spital, medicină, test, diabet zaharat
Măsurarea nivelului glucozei cu ajutorul glucometrului

  În anul 2016 în Republica Moldova,  96 651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2016 – 273,2 la 10 mii locuitori, respectiv în 2015- 254,3 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2016 – 30,1 la 100 mii locuitori, în 2015 – 29,2 la 100 mii locuitori.

  Mortalitatea populației prin diabet zaharat în țara noastră, se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 persoane la 100 mii locuitori.

   Ca rezultat al condițiilor socio-economice, fetele și femeile cu diabet zaharat întâmpină bariere în prevenţia eficientă a diabetului, depistarea lui precoce, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea, în special în țările în curs de dezvoltare.
  Inegalitățile socio-economice expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat, inclusiv dieta și alimentația necorespunzătoare, inactivitatea fizică, consumul de tutun și consumul nociv de alcool.
  Femeile și fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.
  Fiecare a doua femeie din cinci, diagnosticată cu diabet zaharat, este de vârstă reproductivă, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreaga lume.
   
  Femeile cu diabet zaharat au mai multe dificultăți de concepere. Fără planificare înainte de concepere, diabetul de tip 1 și de tip 2 pot genera un risc semnificativ de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă.

medicină, medici, sânge, pacient, bolnav, spital, medicină, test, diabet zaharat
Ziua Mondială a Diabetului – marcată la Cimișlia

   Aproximativ una din șapte nașteri este afectată de diabetul gestațional, ceea ce este o amenințare severă și la adresa sănătății materne și a copilului. Multe femei cu diabet gestațional prezintă complicații legate de sarcină, inclusiv hipertensiune arterială, copii cu greutate mare la naștere.
  
  Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape zece ori mai susceptibile de a avea boală cardiacă coronariană decât femeile fără afecțiune, iar de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naştere a unui copil cu malformații.