„Un paramedic adevărat trebuie să trateze fiecare pacient ca și cum ar fi o rudă foarte apropiată”

Membrii echipajului de salvatori SMURD de la Cahul devin tot mai populari, pe zi ce trece, grație profesionalismului cu care intervin în cazuri deosebit de grave în regiunea de sud a Moldovei. Echipajele SMURD au acordat ajutor primar calificat în diferite situații, având drept obiectiv salvarea de vieți omenești. Numărul maxim de solicitări parvenite pe parcursul unei zile a fost 11.

7smurd2 (1)

FOTO: Membrii echipajului de salvatori SMURD de la Cahul intervin cu elicopterul când este necesitate

M+-Asociere

Un caz mediatizat în toată țara a fost deflagrația de la Cantemir, care s-a produs pe 4 mai 2015. Într-un apartament dintr-un bloc cu cinci etaje, s-a produs o explozie care a cauzat daune materiale, dar în urma căreia au fost rănite grav trei persoane:
o femeie în vârstă de 55 de ani, un bărbat de 23 de ani, dar şi o adolescentă de 16 ani, care au fost transportate la Spitalul Raional din Cantemir. La fața locului au intervenit trei ambulanțe SMURD. Răniților li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați la spital.

Bărbat în stare gravă, transportat cu elicopterul SMURD

O altă acțiune de salvare a paramedicilor din sudul țării a avut loc în ziua de 22 aprilie. O ambulanță SMURD de tip C, dotată cu echipament pentru terapie intensivă performantă, a fost necesară pentru transportarea asistată a unui pacient internat în Spitalul de Urgență din Cahul către un elicopter sanitar de urgență, care aștepta lângă oraș.

Bărbatul de 34 de ani era în stare gravă, fiind menținut în viață de aparate speciale. Datorită echipamentului modern din dotarea autospecialei SMURD, paramedicii au asigurat transportarea în siguranță a pacientului către elicopterul medical care urma să-l aducă în Chișinău. Acțiunea paramedicilor a fost încheiată odată ce pacientul a fost predat medicilor din capitală.

Munca paramedicilor este apreciată

O altă intervenție a avut loc marți, 21 aprilie, la ora 10:30. Paramedicii au primit o solicitare și în mai puțin de un minut echipajul a pornit la drum. Ora 10:40. Echipajul e deja la fața locului. O persoană de 60 de ani, din sectorul Focșa, invalid de gradul I, acuza dureri insuportabile la un picior. Medicul a depistat sindromul piciorului diabetic. Persoana a fost monitorizată, fiindu-i recoltată glucometria.

Valentina Todorova, vecina pacientului, ne povestește că, deși nu cunoaște foarte multe despre noul serviciu, e foarte recunoscătoare echipajului SMURD, pentru că o dată și ea a apelat numărul scurt al Urgenței și au venit paramedicii, acordându-i ajutor mamei sale, care suferise o fractură: „Este de apreciat munca enormă a băieților, au venit rapid și i-au acordat mamei ajutorul necesar”.

7smurd

FOTO: Paramedicii de la Cahul au intervenit într-o zi de 11 ori. E numărul maxim de solicitări înregistrat până în prezent

Sergentul Vadim Donea, paramedic pe ambulanța de tip B2, șef de echipă, ne-a spus următoarele: „Cel mai mult intervenim în cazul plăgilor, al traumatismelor și accidentelor rutiere. Bunăoară, cu două săptămâni în urmă, am intervenit la un accident rutier foarte grav, în satul Alexanderfeld, raionul Cahul. Din păcate, dintre cele două persoane implicate în accident, am reușit să salvăm doar una, pentru că am fost anunțați cu întârziere”.

Pe lângă cele trei calități de bază pe care trebuie să le aibă un salvator: curaj, devotament și sacrificiu, potrivit lui Valeriu Anton, specialist în domeniu, un paramedic trebuie să mai o dea dovadă și de multă dăruire față de munca pe care o face: „Frica trebuie să lipsească cu desăvârșire din „meniu”, pentru că în activitatea noastră ne e dat să vedem multe. De asemenea, un paramedic adevărat trebuie să trateze fiecare pacient ca și cum ar fi o rudă foarte apropiată”.

„Ziua ușilor deschise” la salvatorii cahuleni

Deoarece viața nu e făcută doar din probleme, paramedicii și-au făcut timp pentru a participa, la 3 aprilie, la „Ziua ușilor deschise”. Pe un panou electronic au fost difuzate filmulețe cu acțiunile salvatorilor. Din cele peste 1500 de persoane prezente, 900 au fost copii de la instituțiile de învățământ. Totodată, cetățenii, în special elevii, au avut posibilitatea să pună întrebări specialiștilor și să primească răspunsuri. Angajații SMURD au demonstrat copiilor cum se acordă primul ajutor medical în caz de situații de urgență. Pentru câteva ore, elevii s-au simțit adevărați eroi, simulând, pe manechine, acțiuni de resuscitare. Cei mai activi dintre copii au primit reviste de specialitate. Iar la finele activității, mulți dintre ei și-au exprimat dorința de a deveni Salvatori.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.