Schimbare fulger la Guvern

Veaceslav Negruța a plecat de la șefia Ministerului Finanțelor, fiind înlocuit imediat de către un fost conducător al acestei instituții

Preşedintele țării, Nicolae Timofti, a semnat miercuri, 14 august, decretul privind revocarea din funcţie, în baza cererii de demisie, a ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa. Iar peste câteva ore, la propunerea premierului Iurie Leancă, şeful statului l-a prezentat pe noul ministru, Anatol Arapu. A urmat depunerea jurământului și participarea la prima sa ședință de Guvern, unde s-a cam făcut de râs.

FOTO: Președinția RM
FOTO: Președinția RM

De ce a plecat Negruța?

Fostul ministru a declarat jurnaliştilor că şi-a prezentat cererea de demisie încă în luna iunie. „Decizia mea este una bazată pe aspecte profesionale şi personale. Consider că la această etapă mi-am realizat misiunea în funcţia în care am fost delegat. Am reuşit să stabilizăm finanţele publice, putem consta că acestea sunt sănătoase, sunt sigure şi nu există un risc major pentru surprize neplăcute. La această etapă am realizat şi unele proiecte care au avut finalitate, inclusiv noua lege privind finanţele publice locale şi responsabilitatea cu privire la impozitarea fiscală”, a spus Veaceslav Negruţa. Totodată, el s-a arătat nesatisfăcut de soarta unor proiecte importante promovate de el în anii cât s-a aflat în funcţie. Este vorba de proiectul de lege privind impozitarea indirectă, adoptarea căruia, potrivit lui, este tergiversată de Parlament.
Totuși, unii analiști politici cred că demisia lui Negruța este legată de dosarul Sandulachi, el fiind învinuit că ar fi semnat dispoziția de achitare a unui prejudiciu de 400 de mii de euro, în lipsa unei sentințe finale. „Nu m-ar fi făcut pe mine un dosar comandat politic să-mi dau demisia. Acest dosar politic va avea un sfârşit exact ca şi altele de acest gen”, a încheiat Veaceslav Negruţa.

Cine este Anatol Arapu?

Anatol Arapu a fost șeful finanţelor din Moldova în perioada 1998-1999, după care a lucrat la compania Lukoil România ca director financiar, timp de un an, iar din 2001până în prezent a deținut funcția de director general adjunct pe probleme economice și financiare. El s-a născut pe 27 noiembrie 1962 în satul Văsieni, Ialoveni. A absolvit facultatea de economie a Universităţii de Stat din Moldova în 1985, Institutul economico-statistic de la Moscova în 1987 şi Institutul Organizaţiei Mondiale a Comerţului din Geneva, Elveţia în 1993.

Așteptări mari de la Arapu

Foștii premieri ai RM, Vlad Filat și Ion Sturza, au declarat că noul ministru este un bun profesionist şi că va face faţă cu succes atribuţiilor pe care le are. Mai mult, Sturza crede că el nu va merge la compromisuri, inclusive la cele politice. Și directorul Agenției Naționale pentru Atragerea Investiţiilor, Alexandru Oleinic, este convins că venirea lui Arapu va crea o atmosfera de încredere cu mult mai mare pentru investitori.
În prima sa zi de lucru însă, noul ministru a fost scump la vorbă – l-a rugat pe adjunctul său să prezinte proiectele de legi, iar în fața jurnaliștilor a citit câteva fraze de pe foaie, la întrebări nedorind să răspundă.