You Are Here: Home » Social » Moldova își vindecă rănile cauzate de cataclismele naturale

Moldova își vindecă rănile cauzate de cataclismele naturale

  Ninsorile abundente de la finele săptămânii trecute au blocat în totalitate centrul și sudul țării. Timp de două zile, pământul a fost acoperit cu un strat de zăpadă de cel puțin 50 de centimetri, iar pe alocuri, grosimea stratului a depășit chiar și doi metri.

  Drept rezultat, traficul rutier din sudul țării a fost blocat timp de două zile din cauza nămeților. Toate rutele interurbane au fost anulate, iar sute de automobiliști au rămas blocați în propriile autoturisme, fiind necesară intervenția salvatorilor și a drumarilor dotați cu unități de tractare.  

Pomi deteriorați de zăpadă, omăt, aprilie.

Pomi deteriorați de zăpadă.

  Circa 1000 de polițiști au fost mobilizați pentru a bloca intrarea și ieșirea autovehiculelor pe teritoriul raioanelor cuprinse de stihie. De asemenea, 1500 de cetățeni au fost deblocați din zăpadă de polițiști, care au intervenit în peste 900 de cazuri de urgență.

   Totodată, mai multe porțiuni de drumuri au fost închise din cauza troienelor, a copacilor și stâlpilor doborâți de vânt și zăpadă. Este vorba de sectoarele de drumuri: Chișinău–Comrat–Giurgiulești; Hâncești–Leova–Cahul–Giurgiulești; Basarabeasca–Ceadâr-Lunga; Comrat–Cantemir (s. Vișniovca); Baimaclia–Taraclia de Salcie; Ștefan Vodă – Anenii Noi – Căușeni;  Ștefan Vodă – Alava – Săiți; precum și mai multe porțiuni ale traseului Vulcănești–Cahul–Taraclia.

  Peste 90% din localitățile din sudul țării au rămas fără curent electric din cauza chiciurii de pe cablurile electrice, telefonice și de pe arbori, sub greutatea căreia s-au deteriorat și au căzut la sol. Astfel, 28 de localități din raionul Hâncești au rămas fără energie electrică, 31 în raionul Cimișlia, 39 în raionul Căușeni, 22 în raionul Ștefan Vodă, 30 în UTA Găgăuzia, 38 în raionul Leova, 41 în raionul Cantemir, 30 în raionul Taraclia și alte 25 de localități, în raionul Cahul.

  Pompierii din sudul țării au fost antrenați la lucrările de lichidare a consecințelor ninsorii. Zeci de salvatori și pompieri din raionul Cahul, precum și 100 de militari din cadrul Brigăzii 3 a Unității Infanterie Motorizată „Dacia” au venit în ajutorul oamenilor care s-au pomenit în situații dificile.

  Grupați în 10 echipe, aceștia au lucrat la înlăturarea arborilor doborâți de furtună peste casele sau în curțile oamenilor din orașul Cahul.

  Mai mult, aceștia au intervenit pentru tractarea și evacuarea persoanelor care au rămas blocate în apropiere de satul Vâlcele, raionul Cantemir.

   Totodată, în cadrul ședințelor operative ale guvernului, s-a dispus dotarea fiecărei instituții medicale din centrele raionale cu câte o unitate de transport cu tracțiune integrală, precum și desfășurarea activităților comune de înlăturare a copacilor doborâți de către angajații Moldsilva și de salvatori.

  Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile și a lipsei curentului electric, a fost sistată activitatea mai multor puncte de trecere a frontierei din sudul țării. Este vorba despre punctele Cahul–Oancea, Ceadâr-Lunga 1 şi 2, Mirnoe–Tabaki, Vulcăneşti–Vinogradovca, Tudora–Starokazacie și Giurgiuleşti–Reni. De asemenea, autovehiculele care nu au fost echipate corespunzător, nu au fost admise spre a traversa frontiera de pe Prut.

  În urma ninsorilor abundente, dar și a temperaturilor scăzute înregistrate consecutiv, timp de câteva nopți, mai multe culturi agricole au fost grav afectate, cauzând pierderi considerabile agricultorilor. Ministerul Agriculturii urmează să facă bilanțul pagubelor suportate de agricultori și să întreprindă măsuri pentru a oferi acestora despăgubiri.  

Precipitațiile, într-o zi cât era de obicei într-o lună

  Potrivit Ministerului Mediului, timp de 24 de ore, în sudul Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie). Doar într-o zi s-a înregistrat norma pentru o lună, fiind anunțate posibile inundații în sudul țării, de-a lungul acestei săptămâni, dacă autoritățile locale nu vor întreprinde măsuri urgente de curățare a albiilor și canalelor de scurgere a apei din localitățile rurale și urbane.

Pompierii evacuează apa din gospodării. sursa dse.md

Pompierii evacuează apa din gospodării. sursa dse.md

Pe parcursul câtorva zile, 25 de salvatori din cadrul Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale au întreprins acțiuni pentru pomparea apei din curțile și beciurile locuitorilor orașului Comrat. Inundările au fost cauzate de nivelul ridicat al apei subterane. Totodată, acțiunile de pompare a apei vor continua până când situația va fi remediată. 

  Un alt caz de inundații a fost înregistrat în satul Ecaterinovca din raionul Cimișlia. Circa 200 de hectare de terenuri arabile au fost inundate de apele râului Cogâlnic, care s-a revărsat în urma topirii zăpezilor.

  Primarul satului, Efim Strogoteanu, a declarat pentru postul local de televiziune că inundațiile au fost cauzate de tufișurile și arbuștii care au crescut pe segmentul râului care nu a fost curățat. De asemenea, primarul a subliniat și impactul negativ al digurilor care au fost construite de săteni de-a lungul râului.

 Potrivit lui Gheorghe Hanganu, locotenent major al SPCSE în raionul Cahul,  în dimineața zilei de miercuri, satul Baurci-Moldoveni era deconectat în totalitate de la curent electric, iar alte 26 de localități au fost deconectate parțial.

 „În prezent, 4 echipe de salvatori sunt antrenați în evacuarea apei din 20 de gospodării din satul Taraclia de Salcie și de la 10 gospodării din satul Burlacu, iar alte două echipe se ocupă de tăierea copacilor deteriorați. Dispunem de informații că apa se acumulează în satul Alexandru Ioan Cuza și Huluboaia. Pompierii vor interveni atâta timp cât vor exista solicitări de la cetățeni. În prezent, nu există vreun risc de inundații pe râul Prut  sau în preajma altor bazine acvatice”, a mai menționat pompierul.

Aparate electrocasnice deteriorate

  Problema asigurării cetățenilor cu energie electrică rămâne a fi încă actuală, deoarece circa 13.000 de gospodării rămân în continuare fără curent. Principalul furnizor de energie în regiune, compania Gas Natural Fenosa, anunță că în prezent se depune efort pentru  a soluţiona toate incidentele din reţelele de joasă tensiune, înregistrate în sudul  țării.  

Iarna a venit în sudul țării. Foto. Daniel Aramă/ Gazeta de Sud.

Iarna a venit în sudul țării. Foto. Daniel Aramă/ Gazeta de Sud.

  Totuși, soluționarea  definitivă a conectării cetățenilor la energie electrică va fi finalizată în următoare zile.  Aceasta se datorează faptului că în unele zone accesul la liniile electrice aeriene  în câmp deschis rămâne a fi în continuare foarte anevoios, fapt care face ca lucrările de realimentare cu energie electrică să decurgă cu mari dificultăţi.
  Utilajele specializate ale brigăzilor operative se împotmolesc în solul excesiv de umed, fiind necesară tractarea lor. De asemenea, în multe localităţi străzile şi drumurile de acces rămân blocate de crengile rupte şi de copacii doborâţi la pământ. Acești factori reduc din ritmul planificat al lucrărilor, care oricum continuă.

  O altă problemă nesoluţionată, reclamată de către companie, rămâne a fi deconectarea în regim avariat, din cauza deteriorării unor piloni la linia de tensiune înaltă a staţiei de 110/10 kV Chircani, care aparţine Î.S. „Moldelectrica” , de la care se alimentează instalaţiile de distribuţie ale „Union Fenosa”.

  Un accident tragic a avut loc în dimineața zilei de luni cu un angajat al întreprinderii SRL „Capital”, specializată în deservirea liniilor electrice. Tânărul în vârstă de 26 de ani, originar din raionul Cimișlia, a fost spitalizat în comă, după ce s-a electrocutat în timp ce repara o rețea de electricitate căzută în urma ninsorilor.

  Muncitorul a suferit arsuri de gradul doi la ambele mâini și la genunchi. Veniți la fața locului, medicii l-au transportat la Spitalul de Urgență din Chișinău. În prezent, tânărul este în stare conștientă, dar gravă.

  Contactat de „Gazeta de Sud”, Vasile Gribincea, specialist în comunicare al companiei Gas Natural Fenosa, a menționat că în continuare două localități sunt deconectate în totalitate de la curent electric. Este vorba despre satele Constantinești și Rumeanțev din raionul Cantemir, unde au fost doborâți mai mulți piloni.

  „Echipele de intervenție lucrează non-stop în teritoriu. Restabilirea rețelelor electrice este îngreunată de pilonii care sunt amplasați în câmpuri. Nămolul este într-atât de mare, încât este necesară intervenția unităților de transport suplimentare pentru a instala noi piloni. Din cauza copacilor deteriorați, există sectoare ale localităților unde nu este curent sau unde au fost deteriorate firele electrice după ce s-au efectuat lucrări de reparație. 

Instalarea pilonilor electrici. Foto GasNatural Fenosa

Instalarea pilonilor electrici. Foto GasNatural Fenosa

  Fiind întrebat dacă cheltuielile pentru restabilirea liniilor electrice vor fi incluse în tariful pentru energia electrică, reprezentantul companiei a menționat că această decizie nu este de competența companiei, ci a Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Astfel, tariful pentru un kilowatt/oră va rămâne la același preț.

  Totodată, cetățenii ale căror electrocasnice au avut de suferit în urma întreruperii alimentării cu curent electric se pot adresa companiei, completând o cerere pentru rambursarea cheltuielilor pentru reparația acestora.

  Prejudiciul material aproximativ cauzat de ninsori urmează a fi anunțat de autorități, dar cert este faptul că e vorba de sute de milioane de lei.

Daniel Aramă

About The Author

Number of Entries : 613

Leave a Comment

Arhiva Gazeta de SUD
Scroll to top