You Are Here: Home » Social » Mircea Cosma și Constantin Manolache au lansat o carte la Cimișlia

Mircea Cosma și Constantin Manolache au lansat o carte la Cimișlia

  În incinta Liceului teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia a avut loc recent lansarea volumelor lui Mircea Cosma și Constantin Manolache ,,Întregitorii’’, consacrate lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Regelui Ferdinand I. Tot aici, a fost vernisată expoziția artiștilor fotografi Constantin Dancoglu și Gheorghe Petrilă cu genericul ,,Sufletul satului românesc’’.

lansare

  La eveniment au mai fost prezenți: Mihai Olărescu, președintele orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, primarul orașului, Ludmila Sfârloagă, vicepreședintă a Consiliului județean Prahova din România, Valeriu Matei, poet, istoric, scriitor, om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române, alți oaspeți de onoare.

  E rușine să avem aceeași limbă, dar să nu fim în stare să o rostim corect și cu demnitate. E păcat că nu ne recunoaștem țara, după ce o lăsăm singură acasă. Și e trist că noi suntem schimbarea, dar nu spre bine, ci spre rău.

  Suntem generația care speră la o lume frumoasă, dar nu oferă nimic. Am devenit o mână de oameni, toți la fel, sătui de griji și plini de nevoi și ură. Ură pentru frate, conducere, țară, grai și chiar mamă. Suntem o mocirlă de pământ, pământ scăldat în sângele strămoșilor pe care i-am uitat, una care abia de se mai ține, căci o împrăștie atâtea lucruri mizerabile.

  Suntem generația care se aruncă în vânt pentru niște amărâți de lei câștigați necinstit, după care alergăm mai ceva ca la întreceri. Avem inimi slabe, care nu mai știu să iubească și să prețuiască pacea. Pornim războaie fără motive și închidem ochii când ne este furat pământul, când ni se strică limba și ne este sfâșiată țara.

  Noi aruncăm copiii pentru că nu-i mai vrem și tot noi ne plângem că numărul populației scade. Uităm de cei care ne-au dat viață și până la urmă ne întoarcem tot la ei, dar care deja nu mai sunt. Distrugem tot ce ne apare în cale și ne împiedică cursul spre rău, fie ăsta și un lucru bun, iar apoi suferim că nu mai avem nimic.

  Ne este dragă țara doar atunci când trăim bine și avem la picioare totul de la ea, iar atunci când îi sunt încălcate drepturile nu ne mai e pe plac și nici n-o mai ajutăm. Noi descompunem și puținul bine ce ne-a mai rămas, trăim fals, iubim greșit, dar vrem totul.

  Suntem veriga nedreptăților. Noi strivim corola de minuni a lumii, cea despre care a scris Lucian Blaga, cu dorința de a ne deschide ochii și poate de a schimba omenirea. Ne batem joc de cei care ne-au insuflat adevăr, ne-au făcut renumiți, călcăm pe sufletele poeților care și-au jertfit viețile și facem murdar în ele. Pășim sfioși printre puținele rânduri de adevăr, dar ne tăvălim mândri prin minciuni și nedreptăți.

  Aceste reflecții mi-au apărut în minte după consumarea celor două manifestări despre care am menționat la începutul rândurilor de față.

  „Căci dreptatea și adevărul istoric nu se pot rescrie”, a mărturisit Mircea Cosma, președintele Societății Cultural–Istorice „Mihai Viteazul” din județul Prahova, România. Fiind considerat unul dintre cei mai activi oameni pentru inițierea și implementarea a sute de proiecte în Prahova, Cosma vine cu diferite realizări și în orașul Cimișlia, donând recent al treilea monument istoric.

Întregitorii, personalități marcante care au făcut istorie

  În cadrul manifestării, acesta a ținut un discurs despre istoria statului român, despre teritoriile acestuia, legăturile lui cu Basarabia, despre domnitorii care au contribuit la dezvoltarea țării, de fapt, despre ceea ce includ volumele dăruite Liceului „Mihai Eminescu” cu titlul comun „Întregitorii”. „Am învățat o istorie greșită, a spus Mircea Cosma, noi până-n 1965 n-am știut că a existat Ferdinand I sau Brătianu, și totuși, noi, românii, am inventat prima rafinărie din lume. Dacă astăzi acea invenție n-ar fi, n-ar mai fi nici un gram de asfalt pe pământ”.

  Volumele editate de Mircea Cosma și Constantin Manolache au fost dăruite liceului și bibliotecii raionale. Ele cuprind informații suficiente pentru a înțelege cine au fost cei trei mari unificatori (Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și regele Ferdinand I), locul și rolul lor în istorie.

  Mircea Cosma a povestit despre copilăria lui grea, despre vremurile dificile din familie, atunci când li se fura casa, pământul și limba, despre unire și despre cei mai de seamă oameni din istoria României.

  Prim prisma timpului realizăm că nu cunoaștem atâtea lucruri, chiar și pe cele mai simple. Viața însăși este o artă și depinde de noi cum o modelăm. Despre istorie, poezie, oameni și caractere a vorbit Valeriu Matei. Fotografiile, în opinia lui, sunt o modalitate de a cunoaște caracterul uman, căci după aceste imagini putem desluși măiestria fotografului.

  „Urmați-vă harul, credeți în forțele și-n talentul vostru, căci fiecare aveți talent. Dumnezeu nu creează nici un om fără să-i dea un har”, a declarat Valeriu Matei.

lansare2

  La sfârșit, după înmânarea volumelor cu autografe, Valeriu Matei a interpretat o melodie din repertoriul regretatului cuplu Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Doina PREPELIȚĂ,

studentă la USM, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării

About The Author

Number of Entries : 1168

Leave a Comment

Arhiva Gazeta de SUD

© 2013

Scroll to top