Eroii căzuți la Nistru, comemorați la Cimișlia

Eroii căzuți la Nistru, comemorați la Cimișlia

A devenit deja o tradiție ca, la sfârșitul lunii iulie a fiecărui an, la Cimișlia să fie marcată ziua încetării războiului dintre Republica Moldova și Federația Rusă din primăvara și vara anului 1992.

Nu a fost o excepție nici duminica trecută, când în acest oraș au avut loc activități de comemorare a camarazilor căzuți, cu 28 de ani în urmă, pe câmpurile de luptă de pe malurile Nistrului.
În acele zile de mare tristețe, în oraș și în satele Batâr, Cenac, Gura Galbenei și Hârtop din raionul Cimișlia au fost aduse 10 sicrie cu victime ale măcelului declanșat de către conducerea de la Kremlin împotriva tânărului stat care abia își proclamase suveranitatea și independența.
Mitingul de pomenire a eroilor căzuți a fost organizat de către filiala din raionul Cimișlia a Asociației Naționale a Combatanților „Tiras–Tighina”, al cărui președinte este Sergiu Prisăcaru. Anume dumnealui a și fost moderatorul manifestației.
În luările de cuvânt rostite cu această ocazie, președintele raionului, Mihail Olărescu, și primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronachi, i-au asigurat pe veteranii de război că îi vor susține și în continuare, chemându-i la unitate în activitățile cotidiene.
Participanții la miting au cinstit, printr-un moment de reculegere, memoria celor căzuți.
Fostul comandant al unității în care au luptat cimișlienii, Anatolie Caraman, colonel în rezervă din municipiul Chișinău, le-a mulțumit camarazilor pentru vitejia de care au dat dovadă și i-a încurajat să lupte în continuare pentru idealurile naționale.
Cu amintiri despre cele întâmplate acum 28 de ani au venit în fața celor prezenți trei participanți la lupte: Viorel Vlas și Gheorghe Balaban (ambii din orașul Cimișlia) și Alexandru Banari din capitala Republicii Moldova.
Audienței i s-a transmis, prin telefonul mobil, un mesaj special din partea colonelului Nicolae Moise, președintele filialei din orașul Vălenii de Munte, județul Prahova, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” din România. Între această instituție și Asociația veteranilor de război „Tiras–Tighina” din țara noastră este încheiat, de mai mulți ani, un acord de colaborare frățească.
Mitingul s-a încheiat cu depuneri de flori la placa memorială pe care sunt înscrise numele celor 10 locuitori ai raionului Cimișlia căzuți pentru integritatea Republicii Moldova în războiul din 1992. O coroană a fost depusă și din partea camarazilor de la Vălenii de Munte, localitate care, amintim, este înfrățită cu orașul Cimișlia.
După aceasta, un grup de veterani s-a deplasat la cimitirul din localitate, unde sunt înmormântați combatanții căzuți cu moarte de erou.
A avut loc și o masă de pomenire, la care o slujbă religioasă a fost oficiată de către preotul Mihail Balaban, parohul Bisericii ortodoxe „Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruințe” din cartierul Cogâlnic al centrului raional. Acest sfânt locaș în curs de construcție este consacrat memoriei eroilor căzuți în războiul de la Nistru.

Ion CIUMEICĂ

You May Have Missed