You Are Here: Home » Social » Duminică sărbătorim Ziua Portului Popular

Duminică sărbătorim Ziua Portului Popular

  În ultima duminică a lunii iunie în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Portului Popular. Ministerul Culturii organizează în data de 25 iunie, duminică, orele 11.00-16.00, în Chișinău (Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală) evenimentul consacrat Zilei Naţionale a Portului Popular. În cadrul acestuia vor fi expuse ii și costume tradiționale din colecții publice și private din Republica Moldova, România, Ucraina, Polonia, vor evolua artiști profesioniști, se va desfășura un iarmaroc al meșterilor populari, publicul va putea participa la ateliere de creație.  

popular, costum, dans, horă, tradiție, port popular, haine tradiționale, cimișlia,

Imagine simbol.

  Cu acest prilej pe întreg teritoriul țării vor fi organizate evenimente care vor fi încadrate în Programul Național de activități. Pe parcursul sărbătorii vor avea loc transmisiuni în direct, de la evenimentele cu acelaşi subiect (expoziţii, festivaluri, master-class-uri, parade ale portului popular etc.) din diverse raioane ale ţării.

 La Ștefan-Vodă, va avea loc festivalul  „Îmbracă costumul popular”, care se va desfășura în incinta centrului de artizanat „Țărăncuța”, din s. Carahasani, r-nul Ștefan-Vodă la data de 25 iunie.

   În cadrul evenimentului va fi organizat:
1. atelier de creație, în care meșterii populari vor explica metodele de confecționare a costului popular;
2. paradă a costumului popular modern;
3. expoziție de costume populare vechi, accesorii populare, foto/video unde se oglindește proveniența costumului, întru promovarea acestuia drept patrimoniu cultural de valoare identitară.

  Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii urmare a hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 prin care ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”.

About The Author

Number of Entries : 503

Leave a Comment

Arhiva Gazeta de SUD

© 2013

Scroll to top