Darea în exploatare a drumului asfaltat Sagaidac-Porumbrei din raionul Cimişlia

În a doua parte a săptămânii trecute, a avut loc ceremonia oficială de dare în folosinţă a variantei asfaltate a drumului Sagaidac-Porumbrei din raionul Cimişlia, reabilitat în urma implementării unui proiect finanţat din sursele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evenimentul legat de darea în exploatare a şoselei dintre localităţile Sagaidac şi Porumbrei (ambele din raionul Cimişlia) a fost organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, desfăşurându-se la marginea de nord-vest a satului Sagaidac în prezenţa mai multor locuitori de aici, dar şi a unor înalte oficialităţi din capitala Republicii Moldova şi din centrul raional.

Felicitări din partea Guvernului

În aplauzele asistenţei, un grup de copii îmbrăcaţi în haine naţionale a oferit pâine şi sare vicepremierului Andrian Candu, ministru al Economiei, şi lui Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Ţinând un discurs în faţa participanţilor la festivitate, Andrian Candu, în numele Guvernului şi al ministerului pe care îl conduce, în numele său personal, a adresat calde cuvinte de felicitare localnicilor cu ocazia dării în exploatare a drumului reabilitat. El a promis că autorităţile centrale vor continua să depună eforturi în vederea dezvoltării infrastructurii social-economice şi cultural-educative a ţării.

La rândul său, Marcel Răducan a ţinut să sublinieze insistenţa de care a dat dovadă şefa administraţiei publice de la Sagaidac, Ioana Leorda, pentru începerea şi finalizarea cu succes a lucrărilor în cauză, precum şi sârguinţa manifestată de muncitorii din cadrul Societăţii cu răspundere limitată „Acit-Trans”.

Eforturile depuse de primarul satului Sagaidac la construirea drumului în cauză au fost înalt apreciate şi de către directoarea Gimnaziului din localitate, Nina Cojocaru.

Beneficiari sunt 15 mii de oameni

Pe de altă parte, Ioana Leorda, primăriţa satului Sagaidac, a menţionat că de drumul asfaltat pe o lungime de doi kilometri 680 de metri beneficiază nu numai cei 2900 de locuitori de aici, ci şi populaţia localităţilor învecinate: Suric, Satul Nou, Selemet, Mihailovca etc., în total, 15 mii de oameni.

„Acum ne gândim la implementarea altor proiecte, a spus Ioana Leorda. Vrem să facem unirea cu drumul Codreni–Sagaidacul Nou, dar şi să construim un sistem de canalizare cu o lungime de trei kilometri, astfel ca viaţa locuitorilor noştri să devină mai bună”.
La ceremonie i s-a oferit cuvântul şi antreprenorului Gheorghe Negură, care le-a urat drum bun tuturor participanţilor la trafic pe sectorul Sagaidac-Porumbrei.

Printre vorbitori s-a numărat şi Maria Culeşov, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud. Anume această instituţie a implementat proiectul „Reconstrucția drumului Sagaidac–Porumbrei M3 (variantă asfaltată)”. Maria Culeşov a specificat că acest proiect a fost finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, costul lui total fiind de 16 milioane 247,8 mii de lei.

Reabilitare în termen–record

Ca şi în cazul drumului Codreni–Sagaidacul Nou, dat în folosinţă anul trecut, lucrările aici au fost efectuate într-un termen record, ele fiind îndeplinite de trei ori mai repede decât a fost planificat. Astfel, lucrările în cadrul proiectului nominalizat au demarat în luna octombrie a anului trecut şi au fost finalizate în luna mai anul curent: deşi au avut o durată de doi ani, în realitate ele au fost realizate în opt luni.

Lista oratorilor a fost încheiată de către Sergiu Surugiu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia, care a declarat: „Mă bucur că drumurile noastre devin tot mai bune. În afară de sectorul Sagaidac–Porumbrei, şi alte porţiuni de drumuri vor fi reabilitate, căci pentru prima dată în istoria raionului Cimişlia în aceste scopuri au fost alocate, în anul curent, de către Fondul Naţional Rutier, peste 13 milioane de lei”.

Localnicii şi-au exprimat bucuria pentru reabilitarea drumului Sagaidac–Porumbrei prin demonstrarea unui program artistic la care au participat, cu dansuri şi cântece, două colective din sat: tinerii artişti amatori de la instituţia de învăţământ şi membrele formaţiei folclorice „Trandafir Moldovenesc”.

La finalul festivităţii, a fost organizată o slujbă religioasă de sfinţire a obiectivului dat în folosinţă.

Proiectul „Reconstrucția drumului Sagaidac–Porumbrei M3 (variantă asfaltată)” a avut drept obiectiv reconstrucția a 2,68 km de drum pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport regional şi local. Odată cu reconstrucția acestei porțiuni de drum, a fost facilitat accesul la traseul național M3 al locuitorilor din opt localități ale raionului Cimișlia.