Talentul, floare rară: Rezultatele Concursului literar „Florii 2017”

   A devenit deja o bună tradiţie ca în Săptămâna Floriilor să se facă bilanţul Concursului tinerilor poeţi şi prozatori, organizat de către Direcţia învăţământ general a Consiliului Raional Cimişlia, Publicaţia periodică independentă „Gazeta de Sud” şi Asociaţia obştească „Fundaţia culturală regională „Mihai Eminescu”. florii

Concursul îşi propune să antreneze elevii şi cadrele didactice din instituţiile educaţionale ale raionului Cimişlia în activităţi care să valorifice şi să dezvolte potenţialul creativ şi simţul estetic prin exprimarea emoţiilor şi a sentimentelor în creaţii artistice, ţinându-se cont de faptul că creativitatea, comunicarea, inovarea sunt competenţe-cheie în câmpul practicii educaţionale, cu rol deosebit în dezvoltarea gândirii şi în stimularea progresului personal.

  Pe parcursul mai multor ani, competiţia în cauză continuă să fie o adevărată şcoală de literatură, care oferă şansa afirmării pentru tinerii începători şi a reconfirmării pentru cei care s-au manifestat în cadrul ediţiilor precedente.

  Şi la această ediţie, „Florii 2017”, participarea a fost foarte masivă. Am primit destul de multe lucrări în ambele domenii: poezie şi proză. Peste 80 de autori şi-au trimis lucrările artistice pentru a putea fi apreciaţi de către un juriu de specialitate.

  Prin intermediul creaţiilor lor literare, elevii ne-au ghidat în lumea creată de ei, plină de noutate, de farmec, de sensibilitate şi de fantezie. Lucrările au demonstrat că tinerii sunt apropiaţi de poezie, chiar şi în pofida unor vremuri puţin prielnice. Majoritatea versurilor dezvăluie un lirism intens şi se deosebesc prin inventivitate,  prospeţime, forţă a expresiei verbale. Unele texte impresionează, pe alocuri, prin stăpânirea tehnicii poeziei moderne, dar si prin originalitatea exprimării.

   Majoritatea prozelor sunt scrise în manieră pur realistă, variate ca expresie şi tematică.

  Pentru juriu nu a fost o muncă uşoară să aleagă, din multitudinea de creaţii, câştigătorii acestei ediţii. Le dorim celor premiaţi ca aceste distincţii să le fie un imbold care să-i ambiţioneze să meargă mai departe, spre cele mai înalte culmi.

  Totodată, precizăm că în acest concurs nu există învinşi. Îi îndemnăm pe cei care nu au fost distinși să facă dintr-un eşec un punct de pornire şi să fie data viitoare mai puternici. 

 În urma unei minuţioase analize, au fost desemnaţi laureaţii concursului „Florii 2017”, la secţiunile poezie şi proză, pe următoarele categorii de vârstă:

Poezie, 15–19 ani

Premiul mare: Untilov Tatiana de la Liceul teoretic „Mihai Eminecu” din oraşul Cimişlia.

Locul întâi: Musteaţă Corina de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din acelaşi oraș.

Locul doi: Rusu Dumutriţa de la Liceul internat sportiv Lipoveni şi Negru Carolina de la Gimnaziul Hârtop.

Locul trei: Tomescu Vlada de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia şi Graur Sofia de la Gimnaziujl „Tudor Strişcă” din localitatea Satul Nou.

Menţiuni: Macovei Mariana şi Berdian Lia (ambele de la Gimnaziul Cenac), Negrub Liviu de la Liceul internat sportiv Lipoveni, Cebanu Maria de la Liceul teoretic „Mihai Eminecu” din centrul raional, Panţiru Dan de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia, Vacarciuc Lia de la Gimnaziul „Constantin Stere” din comuna Javgur şi Victoria Dascăl de la Gimnaziul Sagaidac.

Poezie, 11–14 ani

Locul întâi: Osman Nicoleta de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia.

Locul doi: Tomescu Mihaela de la Gimnaziul Hârtop şi Cecati Verginia de la Liceul teoretic „Mihai Eminecu” din centrul raional.

Locul trei: Leancă Axenia de la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou.

Menţiuni: Sîrghi Maria-Alexandra şi Prisăcaru Victor (ambii de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia), Purcaci Veronica de la Liceul internat sportiv Lipoveni, Popescu Elena de la Gimnaziul Cenac, Bejan Dumitriţa de la Licul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia, Spânu Mădălina de la Gimnaziul Batâr şi Gaidanov Claudia de la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din localitatea Satul Nou.

Poezie, 8–10 ani

Locul întâi: Ciobanu Zinaida de la Gimnaziul „Constantin Stere” din comuna Javgur.

Locul doi: Bazatin Nicoleta de la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din centrul raional.

Locul trei: Platon Mihaela de la Liceul teoretic „Ion Creangă” şi Nenescu Ana-Maria de la Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, ambele instituţii fiind din oraşul Cimişlia.

Menţiuni: Bulmaga Diana de la Gimnaziul Sagaidac, Şeremet Alina de la Liceul teoretic ”Hyperion” din satul Gura Galbenei, Burdujan Victoria de la Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din centrul raional, Cojocaru Andreea de la Liceul teoretic ”Ion Creangă” din aceeaşi localitate şi Veciu Ionela de la Gimnaziul Gradişte.

Proză, 15–19 ani

Locul întâi: Dascăl Alexandru de la Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia.

Locul doi: Motroi Carolina de la Liceul teoretic ”Hyperion” din satul Gura Galbenei.

Locul trei: Tăbăcaru Dumitriţa de la Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din centrul raional şi Jechiu Corina de la Liceul teoretic ”Hyperion” din localitatea Gura Galbenei.

Menţiuni: Mocanu Maria de la Gimnaziul ”Tudor Strişcă” din Satul Nou, Jerep Snejana şi Burceacovschi Cristina (ambele de la Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia) şi Carablut Dumitru de la Gimnaziul Porumbrei.

Proză, 11–14 ani

Locul întâi: Găină Alexandru de la Liceul teoretic ”Mihai Eminescu” din centrul raional.

Locul doi: Vrabie Valentina de la Gimnaziul ”Tudor Strişcă” din localitatea Satul Nou.

Locul trei: Şterbeţ Dumutriţa de la Liceul teoretic ”Ion Creangă” din oraşul Cimişlia.

Menţiuni: Dimitriuc Laura de la Liceul teoretic ”Ion Creangă” din oraşul Cimişlia, Chele Andreea de la Liceul teoretic “Mihai Eminescu” din aceeaşi urbe, Popescu Gabriela de la Gimnaziul Cenac şi Vrabie Pavel de la Gimnaziul ”Tudor Strişcă” din Satul Nou.

Laureaţilor Concursului „Florii 2017” li se vor înmâna diplome şi premii băneşti.

Juriul aduce sincere mulţumiri mult stimaţilor pedagogi de la liceele teoretice „Ion Creangă” şi „Mihai Eminescu” (ambele din oraşul Cimişlia), de la Liceul internat sportiv Lipoveni, de la Liceul teoretic „Hyperion”, de la gimnaziile „Tudor Strişcă” din localitatea Satul Nou şi „Constantin Stere” din comuna Javgur, de la gimnaziile Cenac, Hârtop, Gradişte, Sagaidac, care le cultivă discipolilor dragostea pentru frumos, încurajează şi susţin în permanenţă probele tinerilor condeieri.