Caravana „Europa pentru fiecare” a trecut pe la Comrat

Autoritățile publice locale din Găgăuzia împreună cu reprezentanții Guvernului de la Chișinău și cu experți din societatea civilă au discutat rolul și perspectivele autonomiei în procesul de integrare europeană și în cel de reintegrare a țării. Dezbaterile publice au fost organiate pe 16 mai la Comrat în cadrul caravanei „Europa pentru fiecare”.

image001

„Este nevoie să ne gîndim foarte serios cum să facem din autonomia Găgăuză o istorie de succes, astfel încît aceasta să ne ajute în discuțiile noastre cu reginea transnistreană. Dacă nu vom reuși să realizăm acest lucru ne va fi greu să convingem transnistreni să accepte un statut special de autonomie” a spus Victor Chirilă, Asociația de Politică externă, prezent la întîlnirea cu primarii.

Potrivit organizatorilor, s-a inițiat un dialog deschis în care liderii locali ai gagăuzilor au fost încurajați să își exprime direct toate temerile legate de procesul de Integrare Europeană. Astfel, primarii din autonomie au pus în discuție valorile promovate de UE, aducând ca exemplu câștigătorul concursului Eurovision din acest an, Conchita Wurst. De asemenea au pus în discuție eficiența pe termen lung a fondurilor europene exprimându-și temerea că împrumuturile și granturile europene nu sunt folosite la deschiderea locurilor de muncă, fapt ce va genera un exod și mai masiv.

O nemulțumire pe care au pus accent liderii gagăuzi a fost lipsa dialogului cu autoritățile centrale și izolarea autonomiei de către Chișinău în ultimii 20 de ani subliniind pericolul pe care îl reprezintă scindarea societății în contextul crizei ucrainene.

George Bălan, șeful Biroului de Reintegrare le-a explicat autorităților locale politica guvernului de reintegrare a țării. El a punctat de asemenea că există și în continuare o necesitate acută de campanii de informare. „La momentul de față marea majoritate a populației nu cunoaște detalii ce țin de procesul de reglementare și perspectivele acestuia. Fără de campanii este greu să aducem mesajul, să înțelegem care sunt dorințele cetățenilor și să facem acest schimb de opinii”.

Pentru locuitorii orașului a fost instalat și un cort de informare, unde experții caravanei au oferit tuturor trecătorilor informații despre integrarea europeană, răspunsuri la temerile cu privire la aceasta, ghidul pentru libera circulație în UE și consultații la temă. Au fost difuzate spoturile campaniei de informare.