You Are Here: Home » Social » Bilanţul calamităţilor naturale pentru regiunea de sud a ţării

Bilanţul calamităţilor naturale pentru regiunea de sud a ţării

Fenomenul meteorologic neobişnuit care s-a abătut asupra Moldovei în toiul primăverii nu a putut trece fără grave consecinţe: mii de copaci şi piloni doborâţi, mii de hectare inundate şi zeci de localităţi din sudul ţării rămase în beznă şi fără legătură telefonică sau prin internet.

ninsoare

La 26 aprilie, primarii din raionul Cahul au fost convocaţi într-o şedinţă în legătură cu situația excepțională din raion.

Situaţia în raionul Cahul este încă destul de grea în urma calamităţilor naturale din 20-21 aprilie. Deşi în mass-media centrală se preciza că pentru moment mai sunt doar 10 localităţi fără curent electric, în realitate sunt chiar vreo 15, ceea ce înseamnă că furnizorii de energie electrică încearcă să ascundă realitatea. În acelaşi timp, am tras concluzia că am putea fi mult mai bine pregătiţi pe viitor. Şi situaţia din agricultură este una foarte tristă la ora actuală. Avem mii de hectare agricole inundate în Lunca Prutului. Am apelat la „Apele Moldovei”, ni s-a comunicat că nu au suficiente resurse pentru a pompa apa”, a relatat Ion Groza, preşedintele raionului Cahul.

Cu părere de rău, în unele zone, accesul la liniile electrice aeriene aflate în câmp deschis rămâne a fi în continuare foarte anevoios, fapt care face ca lucrările de realimentare cu energie electrică să decurgă cu mari dificultăţi. Utilajele specializate ale brigăzilor operative se împotmolesc în solul excesiv de umed în urma topirii stratului abundent de zăpadă căzut în zilele de 20 şi 21 aprilie, fiind necesară tractarea tehnicii. De asemenea, în multe localităţi, străzile şi drumurile de acces rămân blocate de crengile rupte şi de copacii doborâţi la pământ. Aceste circumstanţe reduc din ritmul planificat al lucrărilor, care oricum continuă.

O problemă nesoluţionată rămâne a fi deconectarea în regim avariat, din cauza deteriorării unor piloni la linia de tensiune înaltă, a staţiei 110/10 kV Chircani, aparţinând Î.S. „Moldelectrica” , de la care se alimentează instalaţiile de distribuţie ale „Red Union Fenosa” S.A. Suntem în aşteptarea repunerii acestei staţii în funcţiune, pentru a putea realimenta cu energie consumatorii afectaţi. Compania este în permanentă colaborare cu Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi cu autorităţile publice locale pentru deblocarea accesului în teren şi restabilirea cât mai curând posibil şi în condiţii sigure a furnizării energiei electrice în zonele afectate.

Compania nu încetează să depună toate eforturile şi alocă resursele necesare pentru lichidarea definitivă a consecințelor tuturor incidentelor”, a menţionat reprezentantul „Gas Natural Fenosa Sud”.

Deoarece creșterea temperaturilor  și acumularea apelor atrage după sine alte consecințe și situații excepționale de inundații, administraţia publică locală de nivelul II a îndemnat primarii la următoarele acţiuni:

– Să fie curățate de arborii căzuți toate căile de acces în localitate și a căilor de evacuare a apei (canale, râulețe și râuri, râpe, tuburi și căi de scurgere etc.) pentru asigurarea unei capacități cât mai mare a fluxului de apă.

– Asigurarea accesului specialiștilor pentru reparația liniilor electrice, de telefonie, privind reconectarea localităților la utilitățile menționate.

– Reprezentanții APL-urilor și comisiile pentru situații excepționale, create de către consiliile locale, să examineze zonele sinistrate, să implice agenții economici și cetățenii localităților pentru înlăturarea consecințelor și să evalueze pagubele produse de calamități.

– Proprietarii de bazine acvatice să monitorizeze nivelul apei și să asigure (după necesitate) evacuarea controlată a apei (cu coordonarea instituțiilor abilitate) pentru evitarea ruperii digurilor și a provocării inundațiilor.

About The Author

Number of Entries : 238

Leave a Comment

Arhiva Gazeta de SUD

© 2013

Scroll to top