You Are Here: Home » ECOLOGIE » Acțiuni de salubrizare a râului Ialpug în raionul Cimișlia

Acțiuni de salubrizare a râului Ialpug în raionul Cimișlia

Albia râului Ialpug, care curge prin raionul Cimișlia, a devenit mult mai curată. În această primăvară, peste 200 de tineri, elevi ai gimnaziilor din localitățile Hârtop, Javgur și Cenac, au participat, împreună cu profesorii și cu reprezentanții administrațiilor publice locale, la o acțiune amplă de salubrizare a acestui râu mic. Aceasta s-a desfășurat în mai multe raioane ale țării, inclusiv Cimișlia, în cadrul concursului național „Râu curat de la sat la sat”.

salubrizare

Potrivit Efrosiniei Jalbă, cadru didactic la Gimnaziul din satul Cenac, elevii instituției respective participă în fiecare an la astfel de acțiuni ecologice, manifestând de fiecare dată inițiativă și mult zel. „Copiii sunt pe deplin conștienți de importanța și rolul unor astfel de acțiuni, știind prea bine că apele curate, aerul pur, mediul nepoluat determină în mod direct sănătatea lor și, în general, a oamenilor. Tocmai de aceea, de fiecare dată, ei sunt cei care vin cu propunerea de a curăța râulețul Ialpug, care străbate localitatea lor și se mobilizează la maximum”, susține profesoara.

Același lucru l-am auzit și de la Ala Veveriță, secretarul Consiliului local Hârtop, din componența căruia face parte și satul Ialpug.

Autoritățile din localitățile Hârtop, Javgur și Cenac au declarat că sunt deschise spre colaborare și sprijină de fiecare dată inițiativele de bun augur care vin de la tinerii cu spirit civic, care nu sunt nepăsători față de viitorul comunității lor.

Astfel, de exemplu, Oleg Sandu, primarul satului Cenac, menționează că activitatea de salubrizare a răului Ialpug a fost organizată cu scopul ca membrii comunității să contribuie cu toții la curățarea albiei râului Ialpug, care curge prin localitatea dată.

O mie de oameni antrenați în curățarea unui râuleț

Voluntarii și tinerii ecologiști, care și-au propus să se implice în acțiuni de salubrizare, aduc și ei un argument destul de convingător și exhaustiv în susținerea activităților pe care le-au desfășurat: „Cum ne vom așterne, așa vom dormi”, spun ei, suflecându-și mânecile și punându-se pe treabă.

Echipați cu mănuși și saci de gunoi, timp de câteva ore, tinerii au strâns deșeurile menajere de pe marginea râului, dar și din apa acestuia. Voluntarii au adunat mai mulți saci cu deșeuri, bucurându-se că, din an în an, acestea sunt tot mai puține, dat fiind faptul că ei au grijă în permanență să fie păstrată ordinea pe râu.

Prezent la activitățile de salubrizare a râului Ialpug, Dumitru Răcilă, șeful Inspectoratului Ecologic de Stat din raionul Cimișlia, a confirmat că respectivele măsuri ecologice se încadrează în acțiunea națională „Râu curat de la sat la sat” și sunt organizate în teritoriu pentru a doua oară, prima având loc în anul 2010.

La rândul lui, Mihai Mustea, manager la Centrul Național de Mediu, asociație obștească ce implementează aceste acțiuni de mediu, a precizat că în Campania de salubrizare a răului Ialpug sunt antrenați în total circa 1000 de oameni și aceasta se încadrează într-un proiect finanțat de SUA, care prevede atât activități de salubrizare, cât și de monitorizare a calității apelor râurilor mici.

About The Author

Number of Entries : 1715

Leave a Comment

Arhiva Gazeta de SUD
Scroll to top