Ziua Mondială a Diabetului: împreună suntem mai buni, mai puternici

Ziua Mondială a Diabetului: împreună suntem mai buni, mai puternici

Ziua Mondială a Diabetului s-a desfășurat, sâmbăta trecută, 14 noiembrie, sub sloganul „Împreună suntem mai buni, mai puternici decât fiecare dintre noi”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2020 ca Anul Internaţional al asistenţilor medicali şi al moaşelor şi lansează un apel către autorităţi de a se convinge că forţa reprezentată de aceste două categorii de personal medical este suficient de puternică pentru a ne asigura că „oricine şi oriunde primeşte îngrijirea medicală de care are nevoie”.
În domeniul diabetului zaharat, rolul asistentului medical ca principal furnizor de educaţie terapeutică pentru persoanele afectate de această patologie cronică este unul bine definit. Asistenţii medicali sunt partea echipei complexe de îngrijire care ajută persoanele cu diabet şi familiile lor să înţeleagă şi să îşi gestioneze cât mai corect boala, cu scopul de a evita complicaţiile cronice, de a creşte calitatea vieţii şi de a evita decesele premature.
Diabetul zaharat este cunoscut ca un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2, dar acest risc poate fi redus în mod semnificativ prin menţinerea unor valori ale glicemiei cât mai apropiate de limitele recomandate.
În ultimii ani, în toate ţările lumii s-a înregistrat o creştere progresivă a numărului de bolnavi diabetici. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat diabetul ca epidemie, dat fiind faptul creşterii numărului de persoane diabetice. Diabetul zaharat în Republica Moldova, ca maladie neinfecţioasă, continuă să fie o problemă prioritară de sănătate publică. Tendinţele de sporire a incidenţei prin diabet zaharat sunt atestate şi la copii, şi tineri.
Prin consecinţele sale – afectarea vaselor sangvine, a nervilor, inimii, rinichilor, ochilor, – diabetul zaharat provoacă invalidizarea frecventă a persoanelor de vârstă aptă de muncă. Totodată, costul întreţinerii bolnavilor invalidizaţi prin diabet este de 7-10 ori mai mare decât cheltuielile necesare pentru tratamentul eficient şi îngrijirile medicale acordate acestor pacienţi.
Principala cale de prevenire a diabetului zaharat este informarea populaţiei despre pericolul acestei maladii şi a complicaţiilor diabetice, o atenţie sporită fiind acordată persoanelor cu diabet sau cu risc sporit pentru diabet.
Sunt importante acţiunile de propagare a cunoştinţelor privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă şi limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, atât în familie, cât şi în instituţiile de învăţământ, propagarea activităţii fizice şi a modului de viață sănătos.
În acelaşi timp, pentru a preveni complicaţiile la bolnavii cu diabet zaharat, ei trebuie să administreze la timp preparatele prescrise, să respecte regimul alimentar potrivit, sa monitorizeze nivelul zaharului în sânge, să se adreseze cu regularitate pentru consultaţii la medicul de familie şi la endocrinolog.
Medicii constată că bolnavii cu diabet zaharat pot duce un mod de viaţă obişnuit, maladia poate fi învinsă prin adoptarea unui mod de viaţă activ şi printr-un parteneriat al pacientului cu persoana care-l îngrijeşte şi cu medicul. Totodată, specialiştii recomandă persoanelor cu risc sporit pentru diabet de a monitoriza nivelul glucozei în sânge pentru depistarea precoce a maladiei.
Bolnavii de diabet zaharat se află în evidenţa medicilor de familie şi a medicilor endocrinologi. Totodată, în Republica Moldova sunt 40 de cabinete specializate.
Ziua Mondială a Diabetului este marcată începând cu anul 1991, fiind declarată de Federaţia Internaţională de Diabet şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Federaţia Internaţională a Diabetului întruneşte societăţi ale Endocrinologilor (diabetologilor) din 140 de state şi desfăşoară activităţi în toate ţările lumii.

Ludmila CAPCELEA,
șefa IMSP CS Cimişlia, endocrinolog

You May Have Missed