Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova

Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova

Maia Sandu, prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova cu 57,75% din voturi. Contracandidatul său, Igor Dodon s-a ales doar cu 42,25%, după numărarea tuturor buletinelor de vot din secțiile de votare. 

Colegii de la portalul moldova.org au făcut o descriere a evenimentelor viitoare.

1. Comisia Electorală Centrală urmează în cinci zile să facă un proces-verbal de totalizare a alegerilor. În 2016, după ce Dodon a fost ales președinte, Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele în ultima zi al acestui termen. La votare, în 2016, au participat 1 614 023  alegători. În 2020, cu 36 108 alegători mai mult. 

2. În trei zile după publicarea procesului-verbal, CEC va trimite la Curtea Constituțională un raport despre rezultatele alegerilor prezidențiale.

Pe 21 noiembrie 2016, CEC a prezentat la Curtea Constituțională, pachetul de documente cu privire la totalizarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

3. În zece zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Pe 17 noiembrie 2016, candidata Maia Sandu a depus o contestație privind anularea alegerilor desfășurate în al doilea tur de scrutin la CEC. Aceasta a anunțat despre următoarele încălcări electorale:

a) suprimarea dreptului la vot al cetățenilor domiciliați peste hotarele țării, prin lipsa buletinelor de vot și organizarea deficitară a procesului de votare de către autoritățile publice;

b) transportarea organizată și coruperea alegătorilor cu domiciliul în stânga Nistrului;

c) implicarea reprezentanților Bisericii Ortodoxe din Moldova în campania electorală; d) votarea multiplă;

e) distribuirea de către reprezentanții contracandidatului electoral Igor Dodon a materialelor cu caracter defăimător;

f) favorizarea de către instituțiile mass-media a contracandidatului electoral.

Ulterior, Curtea de Apel care a respins contestația.

Pe 21 noiembrie 2016, doi avocați care reprezentau 143 de cetățeni moldoveni în Italia, Marea Britanie, Franța, Irlanda și Germania, au depus două cereri de chemare în instanța de judecată.

Pe 13 decembrie, peste 22 de zile, Curtea Constituţională a adoptat Hotărârea privind confirmarea rezultatelor alegerilor şi validarea mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova.

4. Candidatul are 45 de zile la dispoziție după alegeri pentru a depune jurământul în fața Parlamentului și Curții Constituționale. Pe 23 decembrie 2016, la peste 40 de zile de la al doilea scrutin electoral, Igor Dodon devine, oficial, președintele Republicii Moldova.

Între timp, președintele în exercițiu Igor Dodon, care a pierdut în fața Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2020, a declarat că va contesta rezultatele și nu va recunoaște victoria Maiei Sandu până când instanțele de judecată nu vor examina toate contestațiile privind pretinsele încălcări.

Conform legislației, Maia Sandu va intra în funcție în următoarele 45 de zile, ceea ce înseamnă că vom intra în anul 2021 cu o nouă președintă.

You May Have Missed